Desi poate la prima vedere acest subiect pare a fi unul banal, totusi el este destul de practicat ca si traditie chiar de foarte multe familii si ma refer aici la tunsul foarte scurt sau rasul copilului mic.
Copilul la nastere are in general cateva fire de par fin, urmand ca acestea sa se indeseasca pe masura ce foliculii pilosi (radacinile firelor de par) se matureaza. De asemenea, odata cu inaintarea in varsta parul isi modifica grosimea, stralucirea, gradul de crestere dar si culoarea.Daca razi copilul, parul creste mai des si mai gros
Multe familii care au copii cu par rar sau foarte fin recurg la aceasta actiune de a rade sau a tunde copilul foarte scurt in ideea ca parul ii va creste mai des si mai gros. Din pacate acesta nu este decat un mit care i-ar putea dauna sanatatii copilului pe viitor. Foliculii pilosi (radacinile firelor de par) nu se indesesc daca firul de par este ras sau tuns scurt, numarul acestora fiind determinat genetic, mostenit.
Exista si copii care inca de la nastere au fie parul mai lung, fie destul de multe fire de par incat ar necesita sa fie tuns la o varsta mai mica de un an, insa medicii nu recomanda tunderea la mai putin de 40 de zile.
Raderea copilului mic nu este deloc recomandata. Exista chiar o traditie prin care in jurul varstei de un an copilului i se tunde parul, numita “taierea motului”.
Aceasta superstitie privind legatura inexistenta de fapt intre raderea sau tunderea copilului si frumusetea parului acestuia sau igiena porneste de la observatii precum: copilului i s-a indesit parul, firul a devenit mai gros, mai riguros si de asemenea se spune ca si igienic ar fi mai bine, paduchii “tragand” la parul mai lung. In realitate odata cu cresterea copilului i se maturizeaza foliculul pilos, astfel parul devine mai des (prin maturarea mai multor folicli) dar si mai riguros, isi schimba culoarea etc. Asadar parul copilului trece in mod natural prin aceste modificari, indiferent de interventia frizerului. De asemenea paduchii se pot atasa si de parul scurt si de copii cu o igiena buna.
Care sunt riscurile raderii copiilor?
Cel mai evident efect este cel psihic, in sensul ca micutul se simte lezat, agresat chiar de tundere sau radere, mai ales daca este vorba de o fetita. De asemenea copii se pot speria si plang adesea atunci cand sunt tunsi sau rasi.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară