Desi poate la prima vedere acest subiect pare a fi unul banal, totusi el este destul de practicat ca si traditie chiar de foarte multe familii si ma refer aici la tunsul foarte scurt sau rasul copilului mic.

Insa un alt risc este mai pericolos cu cat copilul este mai mic. La radere, pielea capului (scalpul) este usor agresata, straturile superficiale ale epidermei fiind agresate si isi pierd in felul acesta rolul protector impotriva infectiilor si a multor agenti patogeni care ar putea patrunde in organism si ar putea determina infectii grave.

Pielea este cel mai mare organ al sistemului imunitar, ea avand rolul de a proteja organismul impotriva multor microbi din mediu care ar patrunde in organism dar sunt impideicati de bariera cutanata. Pielea ne apara prin pH-ul sau acid care impiedica dezvoltarea locala a multor bacterii, prin membrana bazala pe care sunt dispuse celulele epidermei, aceasta reprezentand un filtru foarte bun impotriva microbilor, dar si prin straturile celulelor superficiale ale epidermei care secreta keratina, o substanta ce creaza o “patura” impermeabila pentru microbi si care totodata confera pH-ul acid pielii.

Prin raderea micutului acest strat superficial protector este indepartat, ba mai rau, exista riscul ca micutul sa fie lezat, taiat cu aparatul de ras. Fiind inca mic, sistemul sau imunitar nu este destul de dezvoltat astfel incat el sa poata rezista unor infectii banale. Pielea dupa ras devine sensibila, vulnerabila la infectii, se formeaza pori in jurul radacinii firelor de par rase si microbii pot patrunde mult mai usor in organismul copilului, determinand patologii usoare sau grave, de la mici cosuri sau iritatie cutanata pana la infectarea pe cale venoasa a sinusurilor venoase craniene sau chiar a meningelui, putand duce la meningite sau chiar infectii sistemice.

Din aceste motive nu se recomanda raderea copiilor ci tunderea acestora cu aparatul de tuns, nu neaparat foarte scurt (parul apara pielea de praf, de soare etc). Este insa evident recomandat sa se taie varfurile parului periodic pentru a preveni deteriorarea acestuia.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri