IN ACEST ARTICOL:
Copiii rasfatati se cunosc repete, ei deranjand intotdeauna pe cei din jur, fie ca acestia sunt copii sau adulti. Copilul rasfatat vorbeste tare, nu are rabdare, nu asculta ce are de spus cineva ci intervine in discutiile altora, este nepoliticos, lui i se cuvine, este obraznic, pretentios, nemultumit, mofturos, irascibil, teatral si uneori chiar violent. Pare o descriere un pic cam dura insa in realitate toate aceste caracteristici apartin intr-o masura mai mare sau mai mica copilului rasfatat.

Copilul vrea cu orice pret o jucarie. Aceasta situatie este frecvent intalnita si daca micutul este rasfatat el va incerca sub orice chip sa isi convinga parintele sa ii cumpere respectiva jucarie, astfel ca va incepe sa ceara insistent, sa planga sau sa faca un adevarat circc urland, perpelindu-se sau chiar devenind violent. Nu ii dati un refuz total, insa ii spuneti ca in acel moment nu puteti sa ii cumparati respectiva jucarie dar o veti face in schimbul a “ceva”: isi va face curat in camera, isi va termina temele si va va ajuta la munca din casa, in felul acesta va va aprecia si va va respecta pentru ca munciti. Copilul trebuie sa inteleaga ca nu va mai primi “gratis” niciun caodu si daca va continua sa faca circ in public inseamna ca nu va respecta dorintele si deci dumneavoastra de ce le-ati respecta pe ale lui? Acasa eventual nu vorbiti un timp cu el sa inteleaga ca gestul sau din public a fost foarte urat si necuvenit. Nu amenintti copilul ca daca nu se potoleste il veti lasa acolo, il veti abandona, din pacate aceasta amenintare poate speria copilul si il va face sa-si piartda sentimentul de protectiie si incredere in dumneavostra.

Copilul nu isi respecta regulile ci vrea sa se uite la desene animate. Fie in camera lui e un dezastru, fie nu si-a terminat temele sau la ora aceea ar trebui deja sa doarma. Copilul nu se va uita la desene animate decat atunci cand este in timpul sau liber (dupa ce si-a realiat putinele responsabilitati) si niciodata mai tarziu de o jumatate de ora inainte de culcare (ii afecteaza somnul). Copilul trebuie sa inteleaga ca in viata, din pacate, nu exista doar “vreau” ci si “trebuie”.

Daca micutul este mofturos si nu ii place ce i-ati cumparat, atunci privati-l o vreme de respectivul produs. Va afla ca “ceva” care chiar daca nu este extraordinar este oricum mai bun decat “deloc”.

Invatati-l sa stranga in urma activitatilor sale: dupa ce a mancat sa stranga masa, dupa ce s-a jucat sa aranjeze jucariile, dupa ce s-a uitat la desene animate sa stinga televizorul sau calculatorul, sa isi faca patul dupa ce a dormit etc. Copilul va invata sa aprecieze ordinea si totodata va scuteste pe dumneavoastra de timpul pierdut pentru a strange mereu dupa el. Acest comportament este evident in public, intr-o vizita la prietenie etc. Copilul nu trebuie sa lase in urma jocului sau un dezastru ramanand gazdei datoria de a-si face curat in propria casa si de asemenea micutul trebuie sa invete sa nu puna mana pe lucrurile care nu ii paratin, chiar daca sunt ale voastre.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri