Copiii sunt foarte dinamici, au dorinte care uneori pentru un adult nu au niciun sens, se infurie din orice fleac si cred in lucruri care nu exista. Este greu sa empatizezi cu un copil si sa incerci sa-i stapanesti furia atunci cand este enervat, insa cea mai buna solutie pentru a rezolva situatia este ca tocmai parintele sa isi pastreze calmul si sa ii ofere o explicatie completa si pe intelesul copilului cu privire la motivele pentru care atitudinea micutului nu este considerata ca fiind una pozitiva si constructiva.
Cum stapanesti comportamentul impulsiv al copilului?
In primul rand trebuie sa stii ca micutii invata prin copiere. Astfel, ei iau lumea din jur ca pe model de comportament, viata, limbaj, reactie si perceptie. Primele modele umane si familiale ori de interactiune si relatioare sunt parintii sau bunicii, mai exact persoanele cu care copilul interactioneaza cel mai mult si in care au cea mai mare incredere. Adesea aceste persoane sunt parintii. Asadar, un prim pas in educarea copilului este sa iti educi chiar tu comportamentul si sa te manifesti in situatii similare asa cum ti-ai dori sa se comporte copilul tau.De exemplu daca tu minti (la telefon sau pe cineva venit in vizita) copilul tau va intelege ca minciuna este o atitudine buna si salvatoare. Daca ti ii raspunzi violent sau rezolvi conflictele prin violenta, el intelege ca aceasta este metoda cea mai buna de a rezolva problemele si va reactina ca atare nu doar in fata ta, ci si fata de celorlalti copii.
Ce este de facut? Raspunde calm copilului atunci cand acesta isi exprima furios o nemultumire si explica-i care este atitudinea pe care ar trebui sa o aiba si mai ales DE CE ar trebui sa aiba acea atitudine. Rezolva impreuna cu el problemele si lasa-l intai pe el sa spuna ce crede ca ar trebui sa faca, apoi corecteaza-l bland.
Rabdarea
Nu te astepta ca peste noapte sa se intample o minune iar copilul sa isi schimbe brusc comportamentul. Gandeste-te ca pana si tie iti este teribil de greu sa iti corectezi un tic de exemplu, chiar daca intelegi ca este gresit. Copilul trebuie mai intai sa inteleaga valoarea actiunilor sale, apoi sa incerce sa le remedieze sub indemnul tau ca parinte.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară