Urticaria sau alergia la alimente a copilului tau

12:05, 14 Mai 2010 publicat în Copil

Alergiile sunt frecvente in copilarie si la adolescenti, iar una dintre cele mai frecvente alergii intalnite in randul copiilor este urticaria. Aceasta reprezinta un tip de alergie care apare ala anumite substante din alimente, insa poate fi favorizata si de alti factori.

Alergiile sunt frecvente in copilarie si la adolescenti, iar una dintre cele mai frecvente alergii intalnite in randul copiilor este urticaria. Aceasta reprezinta un tip de alergie care apare ala anumite substante din alimente, insa poate fi favorizata si de alti factori.

Ce este urticaria?

Citeste si:
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe...
Scrisoare deschisă a...

Urticaria reprezinta o reactie alergica la anumite substante din unele alimente, in special de natura proteica. In prezenta acestora celulele sistemului imunitar secreta o cantitate mai mare de histamine care duc la spargerea micilor vase de sange subcutanate si extravazarea lichidelor din acestea, astfel apar pete rosii si usor umflate pe piele, care pot sa prezinte mancarimi, senzatie de intepatura sau chiar arsura ori pot fi asimptomatice.

Aceste pete se numesc blande si pot avea dimensiuni de la bobul de orez pana la un diametru de 20-30 de centimetri. Ele pot fi uniform colorate sau pot prezenta central o decolorare. Pot sa apara pe tot corpul sau doar in unele zone, pot disparea si reaparea, pot dura de la ore pana la zile. Aceste variatii se datoreasza caracterelor individuale ale sistemului imunitar.

Citeste si:
Lidl susține importanța Educației Timpurii pentru dezvoltarea...
Lidl susține importanța...

Care sunt cauzele urticariei?

Cauzele urticariei sunt necunoscute, insa s-a observat ca anumite alimente sunt adesea implicate in reactia alergica urticariana. Cele mai alergene alimente sunt:
- Pestele si preparatele marine;
- Ouale si proteinele din lactate (iaurtul este permis si branza de vaca facuta in casa);
- Semintele, alunele, nucile, fisticul etc.;
- Fructele cu seminte mici ca kiwi, capsune etc.;
- Carnea de porc, miel si peste in special;
- Cerealele care contin gluten;
- Produsele prajite;
- Cafeaua si cacao;
- Ciocolata;
- Alcool (atentie la tincturile medicinale care pot contine alcool);
- Conservanti si conserve;
- Coloranti (mai ales dulciuri colorate);
- Alimente grase, care contin grasimi nesanatoase sau animale (mezeluri, creme, frisca, dulciuri, maioneza etc.).

In afara acestor alimente mai pot exista si altele, uneori si intepaturile de insecte pot provoca urticarie. Desigur, sunt si unii factori favorizanti ai urticariei, ca:


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri