Atunci cand vei citi cateva cuvinte despre aceste insusiri iti vei aduce probabil aminte ca te-ai luptat si tu candva cu ele, ca desi nu sunt multe ca numar, sunt insa greu de insusit, ca dobandirea lor e bine sa se faca din copilarie si de asemenea ca primul pas pentru a-ti invata copilul este sa le demonstrezi chiar tu.
Copiii invata prin imitatie, absorb ca un burete comportamentul persoanelor la care tin (parintii si bunicii), astfel ca un prim exemplu in a-i arata copilului insusiri si reactii constructive consta in propriul tau comportament in normele ce umreaza sa i le prezinti. Pentru a reusi sa ii oferi copilului o buna educatie trebuie sa interactionezi zilnic cu el si sa pastrezi o relatie de prietenie cu el, ci nu una de superior-subordonat.7 insusiri pe care sa i le cultivi copilului tau
Increderea
Increderea cuprinde doua aspecte: cea in propria persoana si cea in celelalte persoane. Ambele aspecte sunt insa deosebit de importante pentru dezvoltarea copilului. Increderea in sine i-o cultivi lasandu-l sa capete usor-usor independenta: invata-l sa-si stranga singur jucariile din camera, sa isi desfaca singur sticla de apa sau pachetul de biscuiti, sa isi faca singur felia de paine pe care vrea sa o manance dimineata, sa se imbrace si asa mai departe. Toate acestea il vor face mai putin dependent de tine si totodata te ajuta sa iti ramana mai mult timp pentru a face altceva, caci micutul se descurca si singurel. Trebuie doar sa ai rabdare sa il lasi sa se “chinuie” pana invata. De asemenea copilul are nevoie si de apreciere pentru a capata o stima de sine optima, astfel va trebui sa iti rupi un minut din activitatile tale pentr a-i admira pictura, turnurile, rochiile papusilor sau desenele colorate!
Increderea in celelalte persoane o invata prin grija pe care parintii i-o atribuie. Increderea in parinti il va ajuta sa aiba si in altii incredere, dar totodata trebuie invatat limitele acestei increderi: sa nu deschida usa oricui, sa nu primeasca orice de la oricine sau sa plece cu alticineva de mana fara a cunoaste destinatia si asa mai departe.
Rabdarea
Pentru copii timpul trece altfel, astfel ca rabdarea este destul de greu de dobandit pentru ei, mai ales daca sunt foarte energici. Astfel ca a cultiva rabdarea necesita dezvoltarea simultana a altor abilitati: concentrarea, perseverenta, asumarea raspunderii finalizarii unei activitati incepute. Cu cat va avea rabdare sa isi finalizeze tot mai multe din propuneri si activitati, cu atat va invata legatura importanta dintre rabdare si reusite. Nu uita sa-i lauzi reusita.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară