26 Mai 2010 publicat în Copil 1 share-uri

Atunci cand vei citi cateva cuvinte despre aceste insusiri iti vei aduce probabil aminte ca te-ai luptat si tu candva cu ele, ca desi nu sunt multe ca numar, sunt insa greu de insusit, ca dobandirea lor e bine sa se faca din copilarie si de asemenea ca primul pas pentru a-ti invata copilul este sa le demonstrezi chiar tu.

Perseverenta

Copilul se va lovi de actiuni a caror reusita nu se poate optine intr-un minut, ci poate necesita chiar zile de “munca”. Asadar, perseverand in acea activitate copilul va invata ca se tot apropie de reusita. Desigur, actiunile sunt adaptate varstei. Intai lucrarile de la gradinita necesita dezvoltarea acestei abilitati, apoi proiectele de la scoala, finalizarea anului scolar etc.

Responsabilitatea

Responsabilitatile se invata inca de la cativa ani. Trebuie sa il inveti pe micut ca atunci cand i se da o actiune pe care o accepta, atunci are si responsabilitatea de a o finaliza. Poti incepe cu lucruri marinte, de exemplu curatenia in camera sau servirea painii la masa si asa mai departe. Apreciaza cand micutul da dovada de aceasta calitate.

Respectul

Respectul este dobandit prin toate regulile morale, prin dobandirea bunelor maniere si cultivarea inclusiv a respectului de sine. Desigur, aceasta este poate cel mai greu de cultivat, necesitand ani si experiente dobandite de copilul tau. Poti incepe prin a-l invata sa salute, sa respecte oamenii mai in varsta decat el, sa respecte lucrurile altuia, inclusiv jucariile, sa invete sa asculte cand altcineva vorbeste sau sa astepte ca acea persoana sa termine ce are de spus inainte de a interveni, sa isi ceara scuze cand greseste, sa multumesca atunci cand i se ofera ceva si asa mai departe.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

Empatia

Este foarte greu pentru un copil sa empatizeze cu ceilalti mai ales ca ii lipsesc experiente de viata prin ar ar putea intelege cum ar fi daca s-ar afla intr-o situatie similara. A-i spune copilului “Tu cum te-ai simti daca ai fi in locul acelei persoane?” nu il ajuta, fiindca el nu intelege experienta acelei persoane sau a camaradului sau de joaca pe care l-a lovit. De aceea tu trebuie sa ii explici ce simt altii in diverse situatii, de exemplu cand un copil are “buba” inseamna ca il doare, cand il loveste poate face “buba”, cand il cearta sau il amentinta celalat se simte ingrijorat, vinovat sau chiar ii este frica si tot asa. Cu timpul, va invata sa intuiasca ce simt altii si sa reactioneze corespunzator. Insa pana la varsta de 3-4 ani copilului ii este imposibil sa intelegaga o alta persoana in afara de el insusi, de aceea trebuie sa ai rabdare cu el si sa ii explici de fiecare data, chiar daca ai repetat acelasi lucru de nenumarate ori.

Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!   De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea

Calmul

Copilul trebuie invatat sa reactioneze calm. Chiar daca este nervos, chiar daca isi doreste ceva si nu obtine, aceasta nu inseamna ca ii da dreptul la un comportament isteric. Ajuta-l sa vada beneficiile unui comportament calm, de exemplu raspunde-i pozitiv atunci cand este calm si nu-i respecta dorintele atunci cand tipa, plange sau este chiar violent.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri