Dislexia face parte din categoria dizabilitatilor de vorbire si care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, a scrie si uneori de a vorbi.

In momentul de fata este destul de rara in randul populatiei de varsta scolara.

3.Dislexie secundara/dislexie de dezvoltare: se crede ca este cauzata de dezvoltarea hormonala din timpul stadiilor timpurii ale dezvoltarii fetale. Este mai frecventa la baieti si se atenueaza pr masura ce copilul creste. Aceasta dificultate, dislexia poate afecta mai multe functii diferite.

Dislexia vizuala se caracterizeaza prin inversarea cifrelor si literelor si de inabilitatea de a scrie simbolurile in ordinea corecta.

Dislexia auditiva implica dificultati cu sunetele sau grupurile de sunete. Sunetele ori nu sunt auzite corect, ori sunetele sunt percepute ca in alta ordine.

Disgrafia se refera la dificultatea copilului de a tine si controla creionul astfel incat sa poata scrie semnele corect pe hartie.

In unele situatii, profesorii nu pot stabili ca un copil are dislaxie, dar pot detecta semne timpurii pentru a sugera parintilor evaluarea copilului de catre un psiholog sau alt specialist pentru un diagnostic sigur.

Semne de alarma:- inversarea literelor si cifrelor, fiind cele mai frecvente semne. Inversarea literelor are o frecventa crescuta pana la 7-8 ani, diminuand in timp. In caz contrar este indicat a se face un test pentru detectarea dislaxiei sau a altor probleme de invatare.

- dificultatea de a copia de la tabla sau dintr-o carte poate sugera de asemenea dislexia. Este posibil sa existe o dezorganizare generala a scrisului, copilul putand fi inapt de a-si aminti continutul informativ, chiar daca este vorba despre un film video sau despre o carte de povesti indragite.

- problemele de relationare spatiala se pot extinde dincolo de sala de clasa si pot fi observate si la locul de joaca, putand parea lipsit de coordonare si poate avea dificultati cu sporturile sau jocurile organizate.
Obisnuite sunt dificultatile cu stanga si dreapta, adesea dominanta unei anumite maini nu este stabilita. In clasele primare adesea este folosita muzica si dansul pentru imbunatatirea invatarii academice. Copiii care au dislexie se misca cu greu dupa ritmul muzicii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri