24 Septembrie 2010 publicat în Copil 15 share-uri

Copiii adora sa deseneze fiindca aceasta actiune inseamna o descarcare a energiei interioare de care copiii dispun din plin. Desigur, desenul are o astfel de conotatie si pentru adulti, de exemplu vi s-a intamplat sa mazgaliti ceva in timp ce vorbiti la telefon?

Insa desenele ascund diverse aspecte despre starea psihica a celui care deseneaza, fie el si copil. Unii copii incep sa deseneze chiar inainte de a invata sa vorbeasca, insa parintele trebuie sa fie mereu atent la desenele micutului si sa nu-i taie niciodata elanul prin indiferenta cand micutul vine sa-i arata ce a desenat: “Lasa-ma in pace ca nu am timp acum sa mai uit pe desenele tale”. Intr-o astfel de situatie copilul chiar simte nevoie de admiratie care nu trebuie sa-i fie reprimata.

Pana in 2-3 ani, mazgalelile micutului sunt doar modalitati in care isi exprima bucuria, teama, dorintele. El mazgaleste sub forma simpla, bruta a impulsului. Roselin Davido, autoarea cartii “Desenele copilului”, psiholog si specialist in interpretarea desenelor copiilor considera ca mazgalelea este o etapa din viata fiecaruia care chiar nu poate lipsi, fie ca micutul mazgaleste pe hartie, fie pe nisip cu un betisor, fie pe asfalt cu creta si asa mai departe. Este chiar o forma foarte buna de dezvoltare, de aceea parintii trebuie sa le asigure copiilor, printre alte jocuri, si acela cu creionul si hartia.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

Daca parintii stiu sa interpreteze desenele, acestea pot fi mult mai sugestive, pot exprima mai mult decat reuseste copilul prin limbaj.

Dupa varsta de doi ani se pare ca micutii deseneaza ceea ce cred despre ei, fiindca trec in perioada in care se descopera si isi construiesc stima de sine. Astfel obisnuiesc sa deseneze in mijlocul foii, simtindu-se centrul universului, ceea ce este adevarat de altfel pentru fiecare din noi: suntem centrul universului nostru. Pentru ca sunt la o varsta in care totul este nedefinit pentru ei, neclar, obisnuiesc sa faca cerculete, linii peste linii trase in diagonala, ceea ce le exprima incertitudinea, alegand de obicei culorile des folosite: negru, albastru, rosu sau roz, uneori chiar verde, iar alegerea culorii depinde de mediul unde se afla sau pur si simplu de creionul pe care il primesc.

Pe la 5 ani copilul incepe sa deseneze deja obicecte sau lucruri, fiinte care pot fi identificate. Este o varsta importanta fiindca desenele micututlui incep sa arate interactiunea sa cu mediul in care traieste si persoanele din jurul sau. Este important sa ii oferiti carti de colorat cu tot felul de imagini mai mult sau mai putin complexe si sa ii spuneti ce reprezinta fiecare obicet sau fiinta. Apoi va alege dintre toate ceva sa deseneze, iar desenele lui exprima trairile interioare raportate la mediu.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri