IN ACEST ARTICOL:
Copiii nu cunosc autocontrolul si nici sensul acestuia, ei dorind sa faca intotdeauna ceea ce le place. Pentru ca nu pot anticipa intotdeauna consecintele reale ale faptelor lor si nici resursele necesare indeplinirii dorintelor, nu isi pot canaliza deciziile si nici reactiile, avand nevoie de indrumarea parintelui care trebuie sa le fie alaturi, sa ii trateze cu afectiune si sa le explice pe intelesul lor cat mai multe detalii despre decizii, urmari si responsabilitati.

Copilul ascultator

Copilul ascultator este un copil cuminte, o adevarata placere pentru parintii sai, nu iese din cuvintele parintilor si intotdeauna le respecta indicatiile, chiar daca nu sunt mereu pe gustul lui. Este un copil inteligent de obicei, care observa si totodata isi dezvolta rapid abilitati de adaptare, intelectuale si practice prin incercarea de a face tot ceea ce i se spune, capatand un profund simt al raspunderii. Acesti copii cuminti sunt adesea precoce, se maturizeaza de timpuriu si inteleg sentimentul de satisfactie si utilitate al lucrurilor duse la bun sfarsit. Totodata ei deprind si mecanismele de interrelationare evitand conflictele, caci sigur nu le plac, fiind copii ascultatori. Sunt copii minunati dar trebuie sa aveti grija sa invete si ceea ce isi doresc ei, ci nu doar ceea ce le spuneti voi, ca parinti. Caci in curand cu acest comportament ei vor ajunge sa asculte si de altii, adesea de cine nu trebuie, fiind sclavi in loc de lideri, asa cum ar merita datorita inteligentei lor adesea peste medie. Trebuie invatati inca de mici sa ia decizii si sa motiveze deciziile lor, astfel incat sa capete independenta, initiativa si mai tarziu sa invete ce este competita. Nu veti avea probleme cu ei la scoala, ba din contra, trebuie sa le urmariti talentele fiindca acesti copii vor tinde spre arta datorita firii lor usor introspecte, vor dori sa invete sa cante la un instrument, sa danseze, sa picteze sau toate la un loc. Oferiti-le suportul pentru dezvoltare, caci acest tip de copiii au o puternica inclinatie spre intelectualitate si arta.

Copilul agresiv

Agresivitatea copiilor se dezvolta inca de mici cand doresc sa exploateze si sa-si satisfaca dorintele, tragand, muscand, aruncand, palmuind si asa mai departe. Chiar daca aceste comportamente sunt normale, aceasta nu inseamna ca nu trebuie corectate. Mai tarziu ajung sa isi bata fratiorii sau colegii pentru jucarii sau alte aspecte pe care si le doresc ori pur si simplu din invidie, insa nu trebuie lasat sa evolueze astfel. Copilul trebuie corectat. La scoala de asemenea comportamentul agresiv ii poate face mult rau din punct de vedere educational si relational, astfel ca trebuie canalizat spre solutii. Invatati-l sa inteleaga ce il enerveaza si ce simte cand devine furios si sa reuseasca sa comunice celor din jur supararea sa, incercand sa trateze problema evitand violenta. Mai tarziu violenta nu ii va mai fi permisa sub niciun pretext, cum isi va rezolva atunci problemele, ca adult? Copilul trebuie indrumat cu multa rabdare sa invete sa se autocontroleze, va primi recompense pentru fiecare evitare a violentei si va primi solutii, alternative mai bune atunci cand va dori sa se manifeste violent. De obicei acesti copii nu au foarte multa rabdare, astfel trebuie sa le demonstrati utilitatea lucrurilor invatate la scoala. De exemplu matematica ii va ajuta la economii si cumparaturi, geografia in excurii - propuneti un traseu pe harta impreuna unde sa localizati si tipul reliefului, resurse naturale din zonele traseurlui etc. Trebuie indrumat atent si practic.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri