Orice copil este plin de energie, se joaca, alearga, se mai loveste sau juleste din cand in cand - nimic neobisnuit pentru un copil. Din pacate insa exista o serie de leziuni foarte periculoase care se dobandesc in urma unor lovituri (de obicei la oasele mainii sau gambei) care evolueaza rapid, initial cu o simptomatologie vaga, ca ulterior sa se agraveze rapid iar daca nu se acorda atentie copilul poate chiar sa decedeze in numai cateva zile.

Prin copil intelegem in acest context orice tanar care mai prezinta inca metafize – cartilaje de crestere, adica un copil care se afla inca in crestere. Astfel, putem vorbi despre copiii mici pana la cei de 16 ani spre exemplu. Desigur, varsta difera de la caz la caz.

Osteomiozita acuta

In urma unei simple lovituri la genunchi sau la mana (copilul cade sau in timpul jocului se loveste) se poate intampla ca acele cartilaje de crestere (se gasesc in apropierea articulatiei) sa fie brusc afectate, iar daca miculul prezinta si o leziune cutanata (o julitura cat de mica), riscul de infectare este foarte mare. Bacteriile de la nivelul pielii patrund prin mica leziune si provoaca o infectie la nivelul osului (metafizara).

Debutul bolii

De obicei este implicat stafilococul auriu, o bacterie destul de comuna in mediu. Copilul se loveste si initial nu simte local decat o durere normala care apare la orice leziune. Eventual poate face si o echimoza (o vanataie).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid Vouchere noi pentru români. Cui va acorda Comisia Europeană 4.000 de lei, în a doua jumătate a anului Horoscop Aprilie 2023: A doua lună a primăverii ne aduce putere interioară, transformare vindecătoare și iubire

In 24 de ore, cel mult 48 de ore de la lovitura, copilul se simte rau, avand un sindrom febril si frisoane. Febra poate creste chiar pana la 39-40 de grade Celsius, insa nu cedeaza la antipireticele uzuale (antifebrile), scade putin dupa administrare, dar apoi creste rapid – acesta inseamna ca este o febra septica, deci undeva este o infectie (este cea osoasa). Copilul mai poate prezenta si restul simptomelor septice: greata sau chiar voma, dureri de cap, de burta, ca tarziu sa apara si durerile la locul loviturii.

In osul copilului, in zona metafizara, focarul septic continua sa se dezvolte, urmand ca mai apoi, daca a ajuns sa fie suficient de mare, sa iasa din os (care reprezinta un compartiment inextensibil):
- Fie spre periost – abcesul subperiostal, uneori poate chiar decola periostul si se simte la palpare ca o mica tumora (periostul este membrana care acopera si hraneste osul);
- Fie spre maduva osoasa hematogena – sindroame sanguine;
- Fie spre articulatia cea mai apropiata – artrita septica, atunci articulatia copilului se umfla, devine rosie, nefunctionala, extrem de dureroasa si trebuie intervenit rapid.
Atunci cand s-a ajuns la una din cele trei situatii descrise mai sus este o faza destul de tarzie pentru interventia medicului. Viata copilului nu este inca pusa in pericol, dar oricand se poate instala septicemia cu insuficienta multiorganica. Daca nu se intervine deloc, copilul poate deceda in numai cateva zile.

De Paște bucură-te de zile însorite, relaxare și shopping la ParkLake! 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri