IN ACEST ARTICOL:
Orice copil este plin de energie, se joaca, alearga, se mai loveste sau juleste din cand in cand - nimic neobisnuit pentru un copil. Din pacate insa exista o serie de leziuni foarte periculoase care se dobandesc in urma unor lovituri (de obicei la oasele mainii sau gambei) care evolueaza rapid, initial cu o simptomatologie vaga, ca ulterior sa se agraveze rapid iar daca nu se acorda atentie copilul poate chiar sa decedeze in numai cateva zile.

Cum se pune diagnosticul?

Din pacate radiografia uzuala nu arata nimic sugestibil, insa peristenta sindromului febril, precum si aflarea din anamneza ca de curand copilul a suferit un traumatism, dar si durerea punctiforma locala (atentie, trebuie palpata metafiza, durerea nu o restimte copilul daca se palpeaza epifiza sau diafiza) sunt semne care pot ghida diagnosticul de suspiciune (diagnosticul prezumtiv). Se fac urgent analizele de sange, care nu arata decat un sindrom inflamator: fibrinogen crescut, proteina C reactiva crescuta, VSH crescut etc. Nu sunt semne specifice pentru un anumit tip de infectie.

De obicei medicul trebuie sa inceapa tratamentul inaintea diagnosticului de certitudine, care se pune in urma culturii bacteriologice. Dupa analizele de sange, se face RMN (singura analiza imagistica relevanta pentru osteomiozita acuta la copil). Apoi dupa cateva zile poate veni si rezultatul microbiologic cu antibiograma care releva existenta osteomiozitei, insa medicul nu poate astepta pana la sosirea antibiogramei pentru inceperea tratamentului pentru ca functia aparatlui locomotor la acel nivel sau chiar viata copilului sunt in pericol.

Tratamentul osteomiozitei acute

Adaugat la ce s-a precizat mai sus, tratamentul initial incepe cu antibiotice cu spectru larg si antibiotice pentru streptococul auriu (teicoplanina, vancomicina, linezolidul etc.) si se urmareste starea tanarului. Daca starea acestuia se amelioreaza in 72 de ore, se continua tratamentul pana la normalizarea VSH-ului si a celorlalte constante sanguine.

Daca evolutia nu arata nicio ameliorare pana la 72 de ore, atunci se adauga tratamentul chirurgical.

In functie de precocitatea prezentarii la medic, dar si de ridicarea suspiciunii de osteomiozita acuta de catre echipa medicala (uneori diagnosticul prezumtiv este foarte greu de directionat, mai ales daca, de exemplu, copilul are o amigdalita in acel moment sau o raceala puternica ori o boala a copilariei), dar si de respectarea tratamentului (complianta la tratament) pot sa apara complicatii:
- Osteita cronica, din pacate evolutia este o drama;
- Tulburari de crestere – scurtari sau alungiri de membru (se spune ca “Osteomiozita acuta apare aproape de genunchi si departe de cot”, dar de obicei la membre);
- Redori si anchiloze articulare, cu afectarea ireversibila a functiei articulare
- Septicemia – care duce la deces intr-un procent mare, peste 15% dupa studiile americane.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri