12:04, 18 Aprilie 2011 publicat în Copil

Toxiinfectiile alimentare apar cu precadere in perioade legate de marile sarbatori din an, dar si in anotimpul cald. Cei mai predispusi toxiinfectiilor alimentare sunt copiii si batranii, primii avand un sistem imunitar incomplet dezvoltat, iar cei din urma fiind tarati si cu un sistem imunitar incomeptent.

Pentru ca sarbatorile pascale se apropie, riscul de toxiinfectii alimentare exista si poate fi prevenit. Toxiinfectiile alimentare se produc prin consumul unor alimente contaminate cu bacterii patogene. Contaminarea se poate face in orice etapa incepand cu productia si pana ce alimente ajung in frigiderul dumneavoastra.

Asadar daca manipulatorii din fabrici au avut de exemplu un panaritiu, o infectie la un deget si n-au lucrat cu maxima atentie, chiar daca au folosit manusi, pot contamina indirect alimentele. De asemenea daca acestea nu au fost depozitate corespunzator in magazine se pot contamia. La fel daca nici dumneavoastra nu respectati intocmai eticheta de depozitare si consum puteti contribui la contaminarea alimentelor.

Citeste si:
Tulburarea de personalitate multiplă
Tulburarea de personalitate...

Cele mai perisabile produse alimentare sunt cele care contin lactate, branzeturi, oua, peste si produse marine. De aceea se recomanda sa va aprovizionati din magazine care respecta modul de pastrare al alimentelor. Daca va aprovizionati de la vanzatorii ambulanti, care isi expun produsele pe marginea drumului, la soare, in praf, nesigilate si peste care eventual se mai aseaza si insecte, cu siguranta riscul de a suferi in familie de o infectie alimentara este destul de ridicat.

Cum putem evita toxiinfectiile alimentare?

Principalele masuri constau in:

Citeste si:
Bebelușii pot face carii?
Bebelușii pot face carii?

- Cumpararea alimentelor din magazine autorizate;
- Verificarea mirosului si aspectului sau consistentei inainte de folosire;
- Spalarea mainilor inainte de a prepara mancarea;
- Prepararea termica suficienta a alimentelor, se prefera ca mancarea sa fie mai bine fiarta, coapta, prajita etc. pentru a elimina bacteriile;
- Utilizarea recipientelor diferite pentru alimentele care se prepara termic si cruditatile care se vor consuma crude. Spre exemplu nu folositi acelasi recipient sau cutit ori fund de masa pentru a taia cruditatile din salata sau fructele cu cel cu care ati taiat carnea. Se recomanda sa spalati des ustensilele.
- Daca luati produse ambalate, acestea nu trebuie sa aiba ambalajul umflat, inseamna ca sunt contaminate.
- Verificati atent eticheta produselor, valabilitatea acestora si depozitati-le conform etichetei.
- Incercati sa gatiti cat se mananca la o masa, depozitarea prelungita a alimentelor gatite creste riscul toxiinfectiilor alimentare.
- Renuntati la preparatele cu maioneza din comert sau la cele care presupun prepararea in casa a maionezei din ou crud.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri