Copiii au sistemul digestiv foarte sensibil si incomplet dezvoltat pentru a digera ceea ce poate consuma un adult. De asemenea intregul lor organism are nevoie de anumiti nutrienti, iar alte substante pot fi nocive pentru dezvoltarea lor.

Evitarea alimentelor nocive pentru copii ii va ajuta pe acestia sa isi mentina sanatatea, dar si greutatea normala. Obezitatea la copii este tot mai frecventa si se fac eforturi serioase pentru a combate aceasta boala la varsta infantila. Anumite alimente din zilele noastre despre care unii parinti sunt chiar convinsi ca sunt bune pentru copiii lor le fac rau micutilor.

Alimente contraindicate copilului tau

Alimentele cu grasimi saturate

Alimentele cu grasimi saturate sunt des intalnite in alimentatia copiilor: prajituri cu creme, creme prafuri din comert, preparate de patiserie si cofetarie, preparatele cu margarina sau unt, foietajele si cornurile, biscuitii cu crema, preparatele fast-food, mezelurile etc.

Recomandat este sa gatiti copiilor in casa supe, ciorbe, salate, garnituri din legume proaspete, carne fiarta, la gratar cu aburi sau la cuptor (dar nu prajita).

Cartofii prajiti si orice aliment prajit este indicat sa nu existe in alimentatia copilului decat foarte rar. Omletele, carnatii de asemenea trebuie consumate rar. Micul dejun trebuie sa contina cereale cu lapte sau iaurt, legume, fructe neacide sau branzeturi si paine integrala, ci nu mezeluri, unt, margarina, crema de ciocolata cu grasimi saturate (exista si creme cu grasimi nesaturate cu ulei de palier, acestea sunt mai putin nocive pentru copil, dar contin cafeina).

Preparatele cu cafeina

Toate preparatele cu cafeina trebuie consumate cu prudenta de catre copii pana in varsta de 14-15 ani. In aceasta categorie de alimente intra ciocolata (puteti inlocui dulciurile din comert cu salate de fructe cu miere sau prajituri preparate in casa), cafeaua, ceaiul verde, ceaiul rosu, ceaiul negru, produsele cu cacao.

Aceste produse cu cafeina incarca sistemul nervos al copilului, ii perturba dezvoltarea si somnul, il agita peste masura, il predispun la ADHD.

Alcoolul

Mai ales in primii cinci ani de dezvoltare copilul nu trebuie nici sa miroasa alcoolul. De asemenea gravida trebuie sa aiba grija sa nu consume alcool. Alcoolul perturba dezvoltarea sistemului nervos al copilului.

Coloranti

Toate dulciurile colorate, bomboanele, chipsurile, inghetata – toate aceste alimente contin coloranti. De aceea se recomanda sa le dati copiilor rar, o data pe luna din aceste alimente, atat cat sa isi faca pofta. Tentatiile sunt mari, dar trebuie sa puneti baza pe ceea ce este sanatos pentru copilul vostru.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri