IN ACEST ARTICOL:
Copiii sunt foarte predispusi anemiilor, mai putin celor de natura hemoragica. Copiii sunt in crestere, organismul lor consuma multi nutrienti, minerale si vitamine, iar micutii au o viata foarte activa, astfel incat nevoia lor de oxigen si deci de globule rosii functionale este destul de mare.

Care sunt cauzele anemiei la copii?

Cauzele anemiei la copii sunt de cele mai multe ori de natura alimentara. Exista si situatii cand anumite infectii pot duce la anemii secundare sau boli rare de sange care se manifesta si prin anemie. Insa in marea majoritatea a cazurilor copiii activi au nevoie de mult fier si vitamine din complexul B (B12 in special), dar si de vitamina C naturala si acid folic din alimentatie astfel incat sa fie protejati de anemii.

Ce inseamna a fi anemic?

Anemia reprezinta o "sufocare" la nivel celular prin scaderea capacitatii globulelor rosii de a transporta oxigelul de la plamani la tesuturi. Fie apare un deficit de fier, fie de hemoglobina (astfel globula rosie ori nu se formeaza, ori nu leaga suficient oxigen), fie pur si simplu de globule rosii care se datoreaza altor afectiuni (infectii, sangerari zilnice ale gingiilor, epistaxis – sangerare nazala – frecvent etc.), toate aceste manifestari ducand la anemie.

Fumatul pasiv duce la manifestari anemice, caci, desi copilul prezinta suficiente globule rosii, totusi hemul este blocat de monoxidul de carbon si aceste globule nu mai pot transporta oxigen. In acest caz analizele uzuale de sange sunt inaparent bune, pentru ca afla numarul de globule rosii care poate fi normal, doar ca nu functioneaza toate aceste globule rosii (hematii). Se poate face o analiza speciala a carboxihemoglobinei.

Remedii naturiste care trateaza anemia

Remediile naturiste sunt in principal cele alimentare.

Fructele

Fructele sunt bogate in vitamine si minerale, esentiale pentru un bun metabolism al corpului. Fara anumite vitamine globulele rosii nu se pot forma. De asemenea fara vitamina C prezenta in stomac nu se absoarbe fierul, chiar daca micutul il "ia pe gura".

Legumele

Legumele, ca si fructele, sunt bogate in minerale si vitamine esentiale pentru combaterea anemiei. Legumele sunt mai bogate in minerale, iar spanacul, urzicile si zarzavaturile ca patrunjel, marar etc. au un continut ridicat de fier. Se recomanda ca legumele sa fie consumate crude sub forma de salata sau garnituri, ci nu preparate termic.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri