Cat este de importanta scoala?
Rezultatele pe care copilul le obtine nu sunt intotdeauna relevante privind nivelul sau de pregatire. Sunt situatii in care copilul are note mari pentru ca nivelul copiilor din clasa este foarte scazut, si nu pentru ca el invata foarte bine si cat ar trebui.Ceea ce un parintie trebuie sa stie in permanenta atat timp cat copilul sau se afla in scoala generala sau in liceu este faptul ca aceste scoli ii formeaza micutuui cultura generala. Informatiile si timpul de invatare pe care le are acum copilul nu le va putea recupera niciodata daca sunt pierdute la aceasta varsta, stim bine ca la varsta adulta prioritatile sunt cu totul altele si informarea se bazeaza intotdeauna pe canalizarea specializarii, ci nu pe cultura generala.
De asemenea creierul copilului se formeaza in mod continuu pana la adolescenta, astfel ca “exercitiul mintii” este esential pentru formarea inteligentei micutului.
Cu alte cuvinte, perioada de scoala nu mai poate fi inlocuita, de aceea este atat de important sa va asigurati ca micutul chiar invata.
Cum va asigurati ca micutul invata?
Pentru a va asigura ca micutul chiar inavata (adica si intelege, nu doar memoreaza mecanic) trebuie sa:
- Il ascultati;
- Sa ii cumparati culegeri de probleme sau grile sau teste pentru fiecare materie, pe diferite nivele de dificultate si sa va asigurati ca le rezolva;
- Sa participe la cel putin o olimpiada si la cel putin un concurs de creatie pe an, concursuri la care sa obtina rezultate bune;
- Ca citeasca cel putin o carte la doua saptamani din afara planificarii de invatamant (o revista stiintifica, beletristica etc.).
- Sa ii dezvoltati placerea pentru invatare.
Ascultarea copilului
Atunci cand il ascultati este esential sa il intrebati inainte de toate ce urmeaza sa spuna si la ce crede el ca ii va folosi ceea ce a invatat. In felul acesta reusiti sa dati un scop informatiilor pe care copilul se chinuie sa le inmagazinele in loc sa se joace. Astfel cu fiecare lectie invata responsabilitatea invatarii.
Culegerile si cartile de teste
Este important sa i le cumparati copilului in ordine progresiva din punct de vedere al dificultatii. Tot important sa esa atingeti si nivelul de olimpiada, cum ar fi culegeri de Gheba pentru matematica sau Hristev la fizica, culegeri pe care copilul trebuie sa ajunga sa stie rezolvarea lor. De asemenea si pentru alte materii are nevoie de astfel de culegeri de teste: de gramatica, de geografie, istorie, anatomie sau biologie etc. Fiecare materie trebuie sa beneficieze de astfel de carti, inclusiv desenul care este esential pentru dezvoltarea simtului estetic si al imaginii de sine ale copilului.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice