26 Septembrie 2011 publicat în Copil 7 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Boala celiaca sau intoleranta la gluten nu este tocmai o boala rara. Din contra, avand in vedere datele din ultimul deceniu am putea spune ca este chiar o boala frecventa a carei incidenta este in crestere

Probabil ca aceasta crestere a incidentei bolii celiace nu este neaprat una reala, dar prin imbunatatirea tehnicilor de evaluare aceasta intoleranta la gluten este mai des diagnosticata.

Ce este boala celiaca?

Boala celiaca sau intoleranta la gluten reprezinta o reactie inflamatorie autoimuna a intestinului subtire la contactul cu glutenul. Glutenul este o substanta care se gaseste in toate cerealele, dar si in alte cateva alimente, fiind destul de comuna. Pastele, faina si preparatele din faina, pizza, snitelul sau cgiar painea sau cerealele integrale pot contine gluten. Desigur, intoleranta la gluten poate fi diagnosticata si mai tarziua, la varsta adulta sau chiar la batranete.

Glutenul ajunge la nivelul mucoasei intestinale. Aici aceasta mucoasa este pliata, presinta niste prelungiri sub forma de degete, insa de marimi microscopice, numite vilozitati intestinale. Prin aceste vilozitati intestinate mucoasa intestinului isi mareste de sute de ori suprafata si puterea de absorbtie a alimentelor. Glutenul insa produce, la cei alergici, o inflamatie la nivelul mucoasei si distruge aceste vilozitati intestinale. De aici deriva si simptomele bolii.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce boli ascunde lipsa de fier - simptome și impact asupra sănătății Metode de tratament inovatoare pentru afecțiunile sistemului digestiv. Un faimos chirurg italian vorbește medicilor români despre inflamația cronică silențioasă a intestinului Boala cu o mie de fețe: Scleroza Multiplă, cea mai invalidantă afecțiune a adultului tânăr. Care sunt simptomele timpurii care apar cu mai mulți ani înainte de diagnosticarea bolii?

Care sunt simptomele bolii celiace?

Intoleranta la gluten, prin dustrugerea treptata a vilozitatilor intestinale, duce la urmatoarele manifestari:

  • dureri abdominale puternice, crampe;
  • balonari;
  • Greata, voma;
  • diaree;
  • slabire in greutate printr-un sindrom de malabsorbtie secundar afectarii mucoasei intestinale;
  • anemie si alte carente vitaminie tot prin impiedicarea absormtiei lor din cauza afectarii mucoasei intestinale;
  • stare generala alterata;
  • dureri de cap;
  • scaderea imunitatii generale etc.

Daca micutul prezinta aceste semne, trebuie sa il duceti la medic pentru confirmarea suspiciunilor.

Daca diagnosticul de boala celiaca este pus, copilul, dar si dumneavoasra, parintii, veti fi invatati ce alimente va trebui sa evite copilul pentru toata viata. Aceste informatii le obtineti de la un medic nutritionist sau de la medicul gastroeneterolog, un specialist al bolilor organelor digestive.

Ce face ca o boală rară să fie rară? 72.000 de români, diagnosticați cu Boala Parkinson. Care sunt simptomele care apar cu mulți ani  înainte de diagnosticarea afecțiunii? Anda Călugăreanu: Vocea inconfundabilă a României. Ce boală a răpus-o și care au fost ultimele sale dorințe

Pentru ca diversificarea alimentelor la bebelus incepe inca de la 6 luni, diagnosticarea bolii celiace se face cel mai frecvent intre 6 luni si 5 ani.

Sursa foto: sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri