Boala celiaca sau intoleranta la gluten nu este tocmai o boala rara. Din contra, avand in vedere datele din ultimul deceniu am putea spune ca este chiar o boala frecventa a carei incidenta este in crestere

Probabil ca aceasta crestere a incidentei bolii celiace nu este neaprat una reala, dar prin imbunatatirea tehnicilor de evaluare aceasta intoleranta la gluten este mai des diagnosticata.

Ce este boala celiaca?

Boala celiaca sau intoleranta la gluten reprezinta o reactie inflamatorie autoimuna a intestinului subtire la contactul cu glutenul. Glutenul este o substanta care se gaseste in toate cerealele, dar si in alte cateva alimente, fiind destul de comuna. Pastele, faina si preparatele din faina, pizza, snitelul sau cgiar painea sau cerealele integrale pot contine gluten. Desigur, intoleranta la gluten poate fi diagnosticata si mai tarziua, la varsta adulta sau chiar la batranete.

Glutenul ajunge la nivelul mucoasei intestinale. Aici aceasta mucoasa este pliata, presinta niste prelungiri sub forma de degete, insa de marimi microscopice, numite vilozitati intestinale. Prin aceste vilozitati intestinate mucoasa intestinului isi mareste de sute de ori suprafata si puterea de absorbtie a alimentelor. Glutenul insa produce, la cei alergici, o inflamatie la nivelul mucoasei si distruge aceste vilozitati intestinale. De aici deriva si simptomele bolii.

Care sunt simptomele bolii celiace?

Intoleranta la gluten, prin dustrugerea treptata a vilozitatilor intestinale, duce la urmatoarele manifestari:

  • dureri abdominale puternice, crampe;
  • balonari;
  • Greata, voma;
  • diaree;
  • slabire in greutate printr-un sindrom de malabsorbtie secundar afectarii mucoasei intestinale;
  • anemie si alte carente vitaminie tot prin impiedicarea absormtiei lor din cauza afectarii mucoasei intestinale;
  • stare generala alterata;
  • dureri de cap;
  • scaderea imunitatii generale etc.

Daca micutul prezinta aceste semne, trebuie sa il duceti la medic pentru confirmarea suspiciunilor.

Daca diagnosticul de boala celiaca este pus, copilul, dar si dumneavoasra, parintii, veti fi invatati ce alimente va trebui sa evite copilul pentru toata viata. Aceste informatii le obtineti de la un medic nutritionist sau de la medicul gastroeneterolog, un specialist al bolilor organelor digestive.

Pentru ca diversificarea alimentelor la bebelus incepe inca de la 6 luni, diagnosticarea bolii celiace se face cel mai frecvent intre 6 luni si 5 ani.

Sursa foto: sxc.hu


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Boala celiaca la copil sau intoleranta la gluten.