Explica-i despre organele sexuale, ofera-i cateva informatii anatomice feminine, dar si masculine. Vorbeste-i de asemenea despre agresiuni posibile si despre riscurile inceperii precoce a vietii sexuale.
Trebuie sa inteleaga simptomele care apar la menstruatie
Fetita trebuie sa stie ca menstruatia reprezinta un ciclu normal hormonal si ca hormonii sexuali pot influenta inclusiv starea psihica, producand sensibilitate, irascibilitate, anxietate sau chiar stare usoara de depresie.
Mai mult decat atat la menstruatie apar cateva simptome:
- Dureri de burta, prin contractiile uterului in incercarea de a elimina o parte a endometrului;
- Dureri de spate in zona lombara pentru ca uterul se ancoreaza printr-un fel de tendoane de coloana lombara pe care o tractioneaza in timpul contractiilor menstruale;
- Pot sa apara dureri de cap prin deshidratare (sangerarea produce deshidratare, de aceea fetita trebuie sfatuita sa bea mai multa apa);
- Simptome digestive: greata, uneori chiar varsaturi date de variatiile hormonale. Daca apar, adresati-va medicului.
- Uneori aceste simptome pot fi foarte violente, fetita chiar poate avea stari de lesin, dar aceste situatii nu apar la normal si trebuie contactat medicul ginecolog atunci cand exista.
Cum se ingrijeste fetita la menstruatie
Fetita trebuie informata si despre modul in care trebuie sa se ingrijeasca la menstruatie. Iata cateva informatii despre igiena intima si educatie sexuala:
- Se folosesc absorbante si ii veti arata cand va fi cazul cum se folosesc. De asemenea cand nu mai este virgina poate folosi si tampoane, dar pentru scurt timp pentru ca acestea cresc riscul de infectii genitale.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?