9 Martie 2012 publicat în Mami 23 share-uri

Cand calculam riscurile pe care fumatul le are asupra sanatatii, fiecare fumator argumenteaza, de obicei, ca este dreptul lui sa aleaga sa faca acest lucru. Oamenii considera fumatul ca pe un risc asumat. Ca femeie insa, stii, cu adevarat, ce iti asumi?

Comunicat de presa

Cand calculam riscurile pe care fumatul le are asupra sanatatii, fiecare fumator argumenteaza, de obicei, ca este dreptul lui sa aleaga sa faca acest lucru. Oamenii considera fumatul ca pe un risc asumat. Ca femeie insa, stii, cu adevarat, ce iti asumi? Exista oare o legatura intre fumat si dificultatea de a ramane insarcinata?

  • Una din 5 femei care fumeaza zilnic mai putin de 1 pachet de tigari naste inainte de termen ;
  • Peste 55% dintre femeile fumatoare din Romania sunt la varsta fertila (15 - 34 de ani);
  • Femeile care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi si care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro au sanse de succes de doar 15%, fata de cele nefumatoare, cu sanse de 23%;
  • Femeile care fumeaza intre 5 si 9 tigari pe zi au mai multe sanse sa astepte conceperea unui copil o perioada mai mare de 12 luni decat nefumatoarele, in contextul in care, la fumatoare, sansele de concepere a unui copil scad cu 10-40%;
  • Unul din 4 decese cauzate de sindromul mortii subite la copil este atribuit fumatului in timpul sarcinii.

In Romania, fumatul reprezinta unul dintre cele mai acceptate comportamente cu risc pentru sanatate. Conform ultimului studiu publicat de Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii, peste 55% dintre femeile fumatoare au intre 15 si 34 de ani, adica sunt la varsta fertila. Mai mult, aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de tigara la domiciliu, dintre care peste 3 milioane de nefumatori.

Desi in ultimii 3 ani se observa o scadere a prevalentei fumatului in randul femeilor, totusi, comportamentul ramane semnificativ in randul celor aflate la varsta fertila. Pe de alta parte, dificultatile de a ramane insarcinata sunt atat de frecvente si de importante incat Ministerul Sanatatii deruleaza un program de sustinere a fertilizarii in vitro.

Exista oare o legatura intre fumat si dificultatea de a procrea?

Stiinta ne demonstreaza ca da. Mai mult, ea este chiar foarte puternica. Una din 5 femei care fumeaza zilnic mai putin de 1 pachet de tigari, naste inainte de termen.

„Organismul femeilor este mai efectat decat cel al barbatilor de expunerea la nicotina, iar capacitatea femeilor de a procrea este in topul functiilor afectate negativ. Scaderea nivelului de estrogeni cauzata de fumat este responsabila de instalarea precoce a menopauzei la femeile fumatoare. Fumatoarele care ajung la 20 de tigari pe zi, cu cel putin 15-20 de ani de istoric al fumatului, pot experimenta deopotriva amenoree secundara si instalarea precoce a menopauzei. Mai mult, femeile care fumeaza vor ramane insarcinate mai greu. Motivul este acela ca pe langa afectarea vasculara, care scade sansele de implantare a oului in uter, fumatul scade si nivelul hormonului sexual necesar producerii ovulatiei. Astfel, la fumatoare, sansele de concepere naturala a unui copil scad cu 10-40%.”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, Coordonator Program National Stop Fumat


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri