9 Martie 2012 publicat în Mami 23 share-uri

Cand calculam riscurile pe care fumatul le are asupra sanatatii, fiecare fumator argumenteaza, de obicei, ca este dreptul lui sa aleaga sa faca acest lucru. Oamenii considera fumatul ca pe un risc asumat. Ca femeie insa, stii, cu adevarat, ce iti asumi?

Mai mult, s-a demostrat faptul ca fumatul scade si rata de succes a procedurilor de fertilizare. De exemplu, un studiu realizat recent in Franta a demonstrat ca femeile care urmeaza o procedura de fertilizare in vitro, si care fumeaza mai mult de 10 tigari pe zi, au sanse de succes de doar 15%, in timp ce femeile nefumatoare au sanse de aproape 23%.

Esti fumatoare si ai reusit sa ramai insarcinata?

Atentie, consecintele fumatului se pot manifesta in continuare: rata avortului spontan este substantial mai mare la femeile care fumeaza. In medie, fumatoarele au mai multe complicatii in timpul sarcinii si nasterii, complicatii care pot include sangerari, desprinderea prematura a placentei si ruperea prematura a membranei. Unele studii demonstreaza chiar o legatura intre fumat si sarcina ectopica (extrauterina): femeile care fumeaza prezinta un risc de sarcina ectopica de 1,5 – 2,5 ori mai mare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Dar nu numai fumatoarele active sufera de pe urma tutunului. Sotiile nefumatoare cu soti fumatori au sanse cu 34% mai reduse de a ramane insarcinate, conform unui studiu realizat la Universitatea din Bristol.

Statisticile sunt ingrijoratoare din Romania

Conform ultimului studiu GATS dat publicitatii recent, in Romania, mai mult de 4,4 milioane de persoane fumeaza zilnic in contextul in care aproape 6,5 milioane de persoane sunt expuse la fumul de tigara la domiciliu (peste 3 milioane de nefumatori) . Aproape 2 milioane de oameni au fost expusi la fum de tigara la locul de munca in ultimele 30 de zile .

Insa, problemele nu se opresc aici. Obiceiul mamei de a fuma afecteaza copilul atat in timpul vietii intrauterine cat si dupa nastere. Mortalitatea perinatala (decesul copiilor in prima saptamana de viata) are cu o treime mai multe sanse sa apara la copiii nascuti din mame fumatoare. De fapt, 1 din 4 decese cauzate de sindromul mortii subite la copil este atribuit fumatului in timpul sarcinii.

Sursa foto: sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri