Cele 5 tipologii materne si rolul lor in dezvoltarea copilului
Nu exista o mama mai buna sau o mama mai putin buna. Singura diferenta intre mame este modul in care ele stiu sa isi controleze emotiile, sa reactioneze in anumite situatii cu care se confrunta, sa isi aleaga cum sa isi educe copiii si de ce etc. In plus, nu exista reteta mamei perfecte pentru ca toti suntem oameni, gresim, incercam sa devenim mai buni si tot asa. Iata cateva tipologii materne si impactul lor in dezvoltarea copilului.
Mama perfectionista
Mama perfectionista este puternica, hotarata, iubeste curatenia si tine la eticheta. Este genul de persoana care isi doreste tot ceea ce e mai bun pentru ea si pentru cei dragi ei si nu de putine ori isi va sustine copiii sau partenerul de viata sa isi urmeze calea chiar si atunci cand ei nu mai cred ca au sanse.
Aceasta mama are asteptari foarte mari de la ea si de la cei din jur. Uneori, din cauza tensiunii pe care ea o emana constant si a pretentiilor pe care le are de la ceilalti, copiii lor sunt foarte autocritici, nu isi gasesc locul si au dificultati in a-si exprima sentimentele.
A avea o mama perfectionista nu este cel mai rau lucru care se poate intampla unui copil, din contra. Acesti copii sunt foarte bine educati, cunosc ceea ce inseamna responsabilitatea (in casa, la scoala, in relatiile de prietenie, cand vine vorba de ingrijirea unui animalut etc.) si sunt persoane in care te poti increde pentru ca sunt de cuvant. Mamele perfectioniste isi invata copiii sa aprecieze munca si oamenii care muncesc si sa nu se dea batuti niciodata.
Mama posesiva
Din prea multa dragoste pentru copiii lor, multe mame ajung sa ii copleseasca pe cei mici in tot ceea ce fac. Nu se desprind de ei nicio clipa, isi petrec foarte mult timp impreuna si le conduc toti pasii ca si cum ar fi ai lor. Aceste mame sunt acele mame care le aleg prietenii copiilor lor, care merg cu ei de mana la scoala pana in clasa a 5-a, care le dau sa manance ele insele, care ii protejeaza de tot si de toate etc.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.