19 Martie 2012 publicat în Mami 48 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
In calitate de parinti nu ne dorim decat sa ne ajutam copiii in tot ceea ce ei fac in viata. Ii sustinem atunci cand vine vorba de scoala, ii ducem la cluburi speciale pentru a-si dezvolta abilitatile si le oferim cele mai bune conditii pentru a avea succes in tot ceea ce fac. Uneori, din dorinta de a ne vedea copiii reusind in viata, gresim: ii impingem prea mult de la spate, ii cicalim, nu ascultam ceea ce isi doresc si ei etc.
Importanta notelor la scoala

Da, notele sunt importante, dar nu inseamna totul. Daca ei vor munci numai pentru note, vor sari peste procesul de a invata de dragul de a stii, de a cunoaste si a se dezvolta, iar atunci cand vor avea rezultate mai slabe, se vor descuraja. In plus, notele nu reflecta intotdeauna cunostintele copiilor si nici abilitatile sau pasiunile pe care le au. Copiii au nevoie sa inteleaga si sa cunoasca faptul ca succesul nu inseamna numai note si nici ca pot sa fie foarte buni la orice. Anumiti copii sunt buni la scris, altii la stiinte exacte, altii la desen, teatru, muzica sau sporturi etc. Este foarte important sa va sustineti copiii sa isi dezvolte abilitatile si talentele pe care le au si sa nu se focusese in totalitate pe obtinerea unor note bune. Mai mult decat atat, pentru unele talente nu exista materii in scoli.

Cicaleala si morala

Parintii nu ajung sa cicaleasca sau sa le faca morala copiilor legat de scoala decat atunci cand apar probleme (teme, note proaste etc.). Indiferent de cat de mult aceasta situatie va deranejaza, nu rezolvati absolut nimic daca va cicaliti copiii, din contra, nu veti reusi decat sa iienervati si sa ii infuriati. Cea mai buna solutie este sa stati de vorba cu ei, deschis, sa ascultati ce au de spus si sa gasiti impreuna solutii pentru a-i ajuta sa iasa din impas (poate au nevoie de ajutor la teme, poate au nevoie sa ii asculte cineva dupa ce invata etc.).

Preluarea responsabilitatilor copiilor

Multi parinti preiau responsabilitatile copiilor lor pentru ca nu au incredere ca acestia se pot descurca sau le pot face bine. Poate parea o solutie buna pentru moment dar, cu siguranta, nu este una buna pentru viitor. Cum altfel vor invata copiii sa isi asume responsabilitatile, sa devina independenti, sa se descurce etc.? Cum? Daca vreti sa va ajutati cu adevarat copiii, nu puteti decat sa incercati sa ii ajutati si sa ii indrumati, nu sa le faceti treaba in locul lor.

Slaba comunicare cu invatatoarea/dirigintele

Nu asteptati pana la viitoarea sedinta cu parintii pentru a afla cum decurg lucrurile la scoala. Comunicati cu invatatoarea sau cu dirigintele si aflati cum se descurca micutii vostri si cum puteti sa ii ajutati pentru a-si imbunatati performantele. Invatatoarea sau dirigintele sunt alaturi de copiii vostrii uneori mai mult timp decat sunteti voi si pot observa cu usurinta aspectele negative si pozitive din dezvoltarea lor. Ei va pot ajuta sa descoperiti abilitati sau pasiuni ale copiilor vostri de care nici nu stiati.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri