Parintii pot face uneori, anumite greseli in educatia copiilor. Orice actiune a adultilor in sensul educatiei copiilor, are o influenta majora asupra personalitatii celui mic.

5 “Abandonul” afectiv

Copiii au nevoie in permanenta de o asigurare a suportului afectiv din partea familiei. Exista situatii cand parintii, datorita grijilor obisnuite, nu sesizeaza nevoia copilului de a purta un dialog pe anumite teme, de a fi ascultat, incurajat, sfatuit.

Parintii trebuie sa fie in permanenta “in alerta” fata de trairile si experientele propriilor copii, trebuie sa deschida dialogul cu ei, sa se intereseze in permanenta de sentimentele lor.

In felul acesta, copiii se vor simti sprijiniti si vor fi increzatori in fortele si resursele lor.

6 Interzicerea

Exista o tendinta pentru anumiti parinti de a-si izola copiii, dintr-o grija sau dorinta excesiva de a-i proteja. Din aceasta cauza, copiilor le sunt interzise anumite activitati sau actiuni la care ar dori sa participe.

Interzicerea autoritara, lipsita de motivatii, de explicatii face mai mult rau decat bine. Copilul se simte privat de propria libertate si toata energia lui se va concentra pentru a-si redobandi libertatea.

El va cauta sa faca ceea ce ii este interzis, ca o reactie de aparare a propriei libertati.

Mult mai protejat este copilul caruia parintii ii explica riscurile, avantajele si dezavantajele anumitor actiuni, lasandu-i si lui libertate de actiune.

Relatia parinti-copii sa fie o relatie de prietenie, de comunicare, nu o relatie de autoritate impusa cu forta.

va recomandam si:

9 Pasi ca sa ai un copil SANATOS!

Replici pe care sa nu le adresezi niciodata copilului tau

6 greseli ale parintilor in educatia copiilor

4 Tips-uri pentru o comunicare parinte-copil eficienta

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.

un articol de Ioana Paunescu

sursa foto:sxc.hu


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului 6 Greseli frecvente ale parintilor in educatia copiilor!.