4 Ianuarie 2013 publicat în Mami 72 share-uri

Boboteaza este una din cele mai mari sarbatori de iarna, plina de semnificatii sfinte, dar si de traditii si obiceiuri stravechi.

Minunea intoarcerii Iordanului

Apa Iordanului curge in mod normal de la stanga la dreapta, dinspre Galileea spre Marea Moarta, in care se varsa. In ziua de Boboteaza, Patriarhul si soborul preotilor savarsesc slujba de sfintire a apelor si la final arunca in apa Iordanului un buchet de busuioc si o cruce.

In aceste clipe, apele Iordanului isi inverseaza cursul si curg dinspre Marea Moarta inspre Galileea. Cei care au luat apa din Iordan inainte de Boboteaza si in ziua de Boboteaza au observat ca apa luata in ziua de Boboteaza are gust sarat.

"Ce-ti este tie, mare, ca ai fugit? Si tie, Iordane, ca te-ai intors inapoi? Nu noua, Doamne, nu noua, ci numelui Tau se cuvine slava, pentru mila Ta si pentru adevarul Tau." (Psalmul 113).

Traditii si obiceiuri de Boboteaza

1. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul si va fi ferit de toate bolile.

2. In noaptea de 5 spre 6 ianuarie, tinerele fete isi viseaza ursitul. Aceasta se va intampla doar daca fata posteste in ajunul Bobotezei si mananca o turta din opt linguri de faina si o lingura de sare, framantata cu doar noua degete. Fetele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc, care se pune si sub perna.

3. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.

4. "Udatul Ionilor", este un obicei din Transilvania si Bucovina, cei care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau unde sunt botezati.

5. In ziua de Boboteaza, dupa liturghie, preotul impreuna cu enoriasii fac o procesiune spre un lac, rau sau vreun izvor, pentru slujba Sfintirii Apelor.

Cand Troparul Bobotezei incepe, vanatorii si padurarii satului impusca peste ape ca sa alunge duhurile necurate. La sfarsit preotul arunca in apa o cruce de lemn, iar feciorii satului se arunca sa o scoata, chiar daca este ger. Se crede ca in ziua aceasta toate apele pamantului sunt sfintite.

sursa foto:sxc.hu; shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri