4 Ianuarie 2013 publicat în Mami 72 share-uri

Boboteaza este una din cele mai mari sarbatori de iarna, plina de semnificatii sfinte, dar si de traditii si obiceiuri stravechi.
6. In multe zone din tara, si in Bucovina, in ziua de Boboteaza se crede ca se deschide cerul si vorbesc animalele.

7. Chiraleisa

In majoritatea satelor din Moldova, in ajunul Bobotezei grupuri de fete si baieti, umbla din casa in casa, pentru a vesti sosirea preotului cu crucea.

Aceasta datina este asemanatoare colindatului din seara de ajun. Copiii striga Chiraleisa (de la grecescul Kyrie Eleison – Doamne miluieste!) de trei ori. Rasplata lor sunt merele, nucile, prajiturile pe care ei le string in traistute.

8. In Bucovina, pe crucea preotului, gospodina casei aseza cel mai frumos fuior de cinepa: se credea ca de firele acestuia se vor prinde toate relele sau ca Maica Domnului va face din cinepa un voloc cu care va prinde sufletele mortilor din iad pentru a le ridica in rai.

9. Se credea ca, daca in dimineata Ajunului de Boboteaza, pomii erau incarcati cu promoroaca, acestia vor avea rod bogat.

10. Traditia spune ca in ziua de Boboteaza sunt interzise certurile in casa si nu se da nimic cu imprumut.

11. In Bucovina, tinerii satelor umbla pe strazi mascati, ca babe si mosnegi (stramosii), colindand pe la toate casele, mai ales pe la cele unde locuiau fete de maritat. Vizita stramosilor asigura belsug in casa si petitori multi fetelor de maritat.

12. La tara se stropesc animalele, grajdurile si gradinile cu agheazma, pentru a le apara de rele.

13. In Spania si in unele regiuni din Italia, copiii isi asteapta darurile in 6 ianuarie, aduse de Regii Magi.

Boboteaza in trecut

In ziua de Boboteaza, in Moldova, se savarsea sfintirea apei pe malul raului Bahlui si erau scoase in procesiune icoanele facatoare de minuni si moastele unor sfinti.

La slujba de sfintire a apei erau prezenti toti cei din curtea domneasca:domnitorul si sotia domnitorului, curtenii, ostenii, domnitele, fetele de casa.

sursa foto: shutterstock; sxc.hu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri