8 Mai 2013 publicat în Mami 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
"Sa aduci pe lume un copil poate aduce multa bucurie si efervescenta in viata ta. Dar la acest pachet de bucurie se adauga de cele mai multe ori stres si anxietate. "

• Rezolva conflictele corect. Probabil ca vor fi momente cand vei fi in dezacord cu partenerul tau de la lucruri marunte, la munca, la timp petrecut cu familia si pana la cum anume sa ingrijiti bebelusul. Nu uita sa mentii discutia pe subiect si nu incerca sa le rezolvi pe toate in aceasi discutie. Spuneti-va unul altuia ce va nemultumeste si ce doriti in schimb. Evitati sa va atacati si/sau criticati. Amandoi sunteti tensionati si e clar ca lucrurile nu mai sunt la fel ca inainte. Faceti conpromisuri si straduiti-va sa ajungeti la un numitor comun, indiferent de subiect. Nu uitati ca perioada dificila de inceput va trece, insa eventualele rani pe care vi le puteti produce nu le veti uita asa usor.


• Apreciati-va reciproc
. Sa fi proaspata mamica sau tatic nu este asa de simplu cum ne arata filmele de la televizor. Si nici totul nu este chiar asa de roz. Laudati-va si sprijiniti-va reciproc ori de cate ori aveti ocazia si ati reusit sa duceti la bun sfarsit o noua provocare: tata a hranit bebelusul singur, mama a tinut un jurnal cu datele bebelusului, bunica a sterilizat biberonul, cumparaturile au fost facute etc. Oricaruia dintre noi ne prinde bine atunci cand suntem validati si incurajati ca facem bine ceea ce facem. Si mamicilor si taticilor asemenea!

Familia si prietenii

• Implica si ceilalti copii. Sa ai grija de un nou nascut este provocator cu atat mai mult daca mai ai si alti copii. Si ei au nevoie de tine in continuare. Implica-i in ingrijirea noului nascut, oferindu-le posibilitatea sa indeplineasca sarcini usoare. Nu uita sa-i lauzi. Un al lucru important este sa organizezi un program pentru copii mai mari, astfel incat sa fie ocupati. Nu-l expediati la bunici si “uitati” de el!


• Programati ore de vizita. Probabil ca mai multe persoane din anturajul tau te vor suna si vor dori sa vina sa va vada, pe tine si noul bebelus, ca sa te felicite. Stabileste un interval orar care consideri ca este cel mai potrivit pentru tine si bebelus. Nu te jena sa iti rogi prietenii sa se organizeze si sa vina toti odata, astfel incat sa plece toti odata. Astfel eviti prelungirea orelor de vizita si stresul tau si al bebelusului. Daca situatia o cere, amana primele vizite pentru cateva saptamani de la nastere, astfel incat sa poti primi mai relaxata vizita altor persoane.


• Chiar si mami are nevoie de joaca.
Bebelusul tau are nevoie de multa afectiune si atentie, dar la fel de multa nevoie ai si TU! Ori de cate ori poti, ia-ti cinci minute pentru tine. Fie ca suni o prietena, fie ca mananci o prajitura preferata, fie ca citesti o revista sau o carte (altele decat cele pentru bebelusi). Roaga-ti sotul sau partenerul sa iti maseze umerii sau cat timp bunica vegheaza bebelusul tu iti poti face manichiura in bucatarie in timp ce pazesti sterilizatorul. Cred ca ai prins ideea! Nu te da pe tine la o parte.

Foto@Depositphotos


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri