Botezul reprezinta primul contact pe care bebelusul il are cu lumea crestina, fiind un moment deosebit de important pentru intreaga familie si de o mare incarcatura emotionala. La botez, micutul este crestinat si primeste numele pe care il va purta toata viata.
Semnificatia traditionala a botezului, pe care, din pacate, prea putini oameni si-o mai amintesc in zilele noastre, este aceea de curatare a pacatului stramosesc comis de Adam si Eva. Prin intermediul botezului, copilul este iertat de acest pacat, i se deschide o poarta de intrare in Biserica si primeste darul Duhului Sfant.
Etapele botezului
Slujba botezului cuprinde 2 etape:
• In prima parte a slujbei, micutul este curatat de spiritele rele, care sunt alungate printr-o serie de rugaciuni, in pridvorul bisericii.
• Cea de-a doua parte a botezului, slujba propiu-zisa, se oficiaza impreuna cu slujba mirungerii si cuprinde rugaciuni, scufundarea copilului in apa, ungerea lui cu Sfantul mir, spalarea si tunderea simbolica a bebelusului etc. Dupa finalizarea slujbei de botez, are loc impartasania cu Sfanta Euharistie.
Alegerea numelui pentru botez
Cand vine vorba de alegerea numelui pentru botez, intotdeauna apar fel si fel de polemici fie intre parinti, fie intre parinti si bunici si asa mai departe. Voi vreti un nume modern, bunicii vor un nume de sfant, voi vreti un singur nume, ei vor doua si astfel se isca o serie de discutii. Haideti sa vedem in continuare care este perspectiva religioasa asupra numelor de botez si cate nume ar fi bine sa punem copilului.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.