2 Octombrie 2020 publicat în Mami 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Al doilea copil in familie – fie ca este doar la nivel de dorinta momentan, fie esti deja insarcinata, nasterea unui nou copil schimba intrega dinamica a familiei. Sarcina cu al doilea copil, la fel ca si prima, poate fi pentru viitoarea mama un roller coaster emotional. Diferenta este ca acum aceste emotii se refera la viata cu doi copii. La ce sa te astepti si cum poti sa te pregatesti – mai multe informatii in articol.

Sarcina cu al doilea copil

Venirea pe lume a unui nou membru in familie este un eveniment care schimba vietile parintilor si fratilor mai mari deopotriva. Desi mama a mai purtat o sarcina si a mai dat nastere, fiecare sarcina si naste este diferita.

Ce poate fi diferit la a doua sarcina:

  • Este posibil sa nu mai acorzi aceeasi importanta simptomelor usoare sau moderate ale sarcinii, fiind prinsa cu primul copil. Insa, pe de alta parte, daca sunt simptome puternice, cum ar fi varsaturi sau oboseala marcante, ar putea fi mai greu sa te odihnesti sau sa ai grija de tine, mai ales daca esti tu cea care se ocupa in mare parte de primul copil.
  • Poate nu vei mai avea timp sa faci sport pentru a te mentine activa, insa avand deja un copil, este posibil sa te solicite el fizic, suficient cat sa nu mai ai nevoie de a face sport.

Mai multe informatii despre diferenta dintre prima si a doua sarcina gasesti in acest articol.

Perioada sarcinii poate fi pentru viitoarea mama un roller coaster emotional. Pe de o parte ea poate fi entuziasta la gandul unui nou bebelus si al maririi familiei. Pe de alta parte, numerose ganduri o pot macina („Il voi iubi la fel de mult cum il iubesc pe primul copil?”; „Cum imi voi imparti atentia si timpul intre cei doi copii?”, „Sunt pregatita pentru inca un copil?”). Toate acestea pot duce la sentimente de vina, ingrijorare, tristete. Insa acestea sunt ganduri si trairi normale, firesti.

Ce nu se schimba:

  • Experienta cu primul copil nu protejeaza mama de provocarile post-partum si nici de eventualele stari emotioale dificile (baby blues) sau chiar depresie post-partum.
  • Poate mai mult decat la prima sarcina/primul copil, cei doi parteneri au nevoie sa functioneze ca o echipa si sa imparta responsabilitatile, eventual sa solicite ajutor din afara (familie, prieteni apropiati, bona etc.) Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto: Pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri