10 Mai 2021 publicat în Mami 15 share-uri

Instinctul matern – este natural sau se invata? Iata care este definitia instinctului matern, daca este mit sau realitate, precum si informatii despre legatura parinte-copil si stilurile de atasament.

Ce este instinctul matern?

Nu exista o definitie unica a instinctului matern. Pentru unii, reprezinta dorinta femeilor de a deveni mame, in timp ce pentru altii, se refera la un set de cunostinte innascute privind ceea ce este bine si rau in cresterea copilului.

Pe masura ce va pregatiti pentru nasterea unui copil, este posibil sa auziti de la prieteni si familie (bine intentionati) ca, atunci cand se va naste bebe, veti „sti” ce trebuie sa faceti. De asemenea, in ciuda convingerilor profunde ca femeile sunt atrase in mod natural de ideea de a avea copii, nu exista date concludente. Nu exista dovezi stiintifice care sa sustina ca exista un instinct natural care le ofera femeilor in mod automat dorinta de a avea copii. Se considera adesea (in mod eronat) ca instinctul matern este ceva ce poseda toate femeile si ca femeile trebuie sa aiba un fel de dorinta naturala de a avea copii si cumva sa stie cum sa aiba grija de ei, indiferent de nevoi, dorinte sau experienta. Aceasta idee este nerealista si nu face decat sa duca la anxietate si stres inutil.

Instinctul matern – mit sau realitate?

Cuvantul „instinct” se refera la ceva innascut – sau natural – care implica un raspuns comportamental fix in contextul anumitor stimuli. Astfel, conceptul de instinct matern implica faptul ca exista o cunoastere innascuta si un set de comportamente pe care le poseda fiecare femeie. Insa, in realitate, ideea de instinct matern poate fi destul de exagerata.

Ceea ce gandim cu privire la instinctul matern provine mai degraba din cultura noastra decat din natura noastra. Copiii (in special fetele) sunt invatati de la o varsta frageda ca unul dintre cele mai importante lucruri pe care le pot face cand vor creste este sa devina parinti. In plus, o simpla cautare dupa „jucarii fetite” arata ca domeniul fetelor include mai des responsabilitatile de crestere/ingrijire copii. Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro

Foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri