28 Septembrie 2021 publicat în Mami 2 share-uri

Uter retrovers – pana la 20-30% dintre femei se confrunta cu aceasta problema. Iata care sunt cauzele, simptomele, cum poate afecta fertilitatea si viata sexuala si cand e nevoie de tratament.

Ce inseamna uter retrovers?

Uterul retrovers afecteaza pana la 20-30% dintre femei – nu este considerat anomalie sau afectiune medicala, ci doar o variatie anatomica. In general nu este asociat cu prea multe complicatii, dar ocazional poate provoca simptome sau poate semnala o problema de sanatate care sta la baza. Uterul retrovers, in mod normal, apare in procesul de dezvoltare.

Uterul este un organ in forma de para, la nivelul pelvisului. Este de circa 7,5 cm lungime, 5 cm latime si 2,5 cm adancime. In interior, este gol, dispune de pereti grosi, musculari. Treimea inferioara a uterului ajunge pana la vagin si se numeste colul uterin. Partea superioara este locul in care ovului fertilizat se dezvolta. Uterul se inclina inainte in partea superioara a vezicii urinare. Doctorii numesc aceasta pozitie anteversa. Unele femei au un uter inclinat sau uter retrovers. Asta inseamna ca se sprijina mai degraba de vezica, nu pe ea. Nu este considerat o anomalie, deoarece afecteaza mai degraba pozitia, si nu structura uterului.

Cauzele uterului retrovers

Unele dintre cauzele uterului retrovers includ:

  • Variatii naturale – in general, uterul isi schimba usor pozitia spre inainte, pe masura femeia se maturizeaza. Uneori, acest lucru nu se intampla si uterul ramane sau se modifica spre posterior. Unele femei se nasc cu un uter intr-o pozitie retroversa, fiind vorba de cauze genetice.
  • Aderentele – o aderenta este o banda de tesut cicatricial care uneste doua suprafete anatomice separate – interventiile pelvine pot determina formarea unor aderente, care pot „trage” uterul intr-o pozitie retroversa.
  • Endometrioza – endometrul este captuseala uterului. Endometrioza reprezinta cresterea celulelor endometriale in afara uterului. Aceste celule pot provoca retroversia prin „lipirea” uterului de alte structuri pelvine. [...]

Citeste continuarea pe mamisicopilul.ro

Sursa foto: Peakstock/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri