Ca proaspata mamica trebuie sa stii ca, odata ce ai inceput sa alaptezi trebuie sa fii atenta la ce mananci, deoarece alimentatia ta in aceasta perioada il poate influenta pe bebe. Cu cat regimul tau este mai sanatos si bogat in vitamine, cu atat laptele matern va avea compozitia necesara cresterii unui bebelus sanatos si frumos.
Alimentatia din timpul perioadei de alaptare nu este foarte diferita fata de cea din timpul sarcinii, nu trebuie sa mananci o cantitate mai mare de produse, dar trebuie sa alegi alimentele ce contin principiile nutritive adecvate unei bune dezvoltari a copilului tau.
Este bine stiut faptul ca laptele matern poate fi cauza colicilor bebelusului tau. Astfel, mancand cat mai sanatos si evitand alimentele care baloneaza (varza, fasolea,mazarea, mezelurile, castravetii, bauturile carbogazoase), iti poti proteja sugarul de eventualele colici si poti evita si efectul neplacut pe care il au colicile asupra ta.
De asemenea, pe langa dieta corespunzatoare, foarte importanta este o buna hidratare a organismului- bea multe lichide, ceaiuri, apa plata.
Evita bauturile alcoolice (inclusiv berea despre care se spune ca sporeste secretia lactata), cafeaua, fumatul, condimentele si orice alte substante care se pot transmite sugarului prin intermediul laptelui matern.
Asadar, din alimentatia ta pe timpul cat alaptezi nu trebuie sa lipseasca proteinele de origine animala (carnea, pestele), produsele lactate, cerealele integrale si fructele si legumele proaspete.
- Proteinele de origine animala- nu trebuie sa fie omise din regimul alimentar din timpul alapatarii; ele pot consta in carne de pui, vita, peste, mai rar pe porc; evita prajirea lor in ulei sau condimentarea acestora pentru ca il pot irita pe micut
- Lactatele- bogate in proteine, trebuie consumate in aceeasi cantitate ca si pe timpul sarcinii; de asemenea, ele contin calciu, necesar micutului in aceasta perioada pentru o crestere si dezvoltare armonioasa; nu consuma doar lapte, ci si branza, smantana (mai rar pentru ca este bogata in grasimi), sau iaurt
- Cerealele- avand un aport nutritional incontestabil ce consta in glucide, proteine de origine vegetala, fibre, vitamine si minerale, cerealele pot fi parte dintr-un regim alimentar sanatos, mai ales ca nu contin colesterol
- Fructele si legumele- 3 fructe in fiecare zi sunt suficiente pentru a furniza micutului cantitatea de vitamine necesara; nu abuza cuu cruditatile pentru ca bebelusul nu este obisnuit si ii pot produce diferite tulburari intestinale (scaun moale, voma); evita legumele si fructele care produc balonare, dar si ceapa, usturoiul si ardeiul iute care il pot irita pe micut dand laptelui un gust neplacut.
Nu uita sa incluzi in regimul tau alimente care contin suficient fier, deoarece nevoia este la fel de ridicata ca si pe parcursul sarcinii, copilasul necesanitand fierul pentru a-si constitui globulele rosii.
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară