Perioada postnatala imediata este impatita in 3 etape: lauzia imediata (primele 4 ore dupa nastere), lauzia propriu-zisa (de la 4 ore pana la 10 zile dupa nastere), lauzia indepartata (de la 10 zile pana la 6 saptamani postpartum) si este caracterizata de o serie de transformari biologice care ajuta la refacerea organismului si la pregatirea lui pentru hranirea cu lapte de mama a nou-nascutului.
Refacerea organelor genitale
Uterul revine la normal in aproximativ 6 saptamani, scazand progresiv in dimensiuni incepand din prima zi dupa nastere. Acest proces de revenire a uterului la starea de dinaintea sarcinii se numeste “involutie uterina” si se datoreaza scaderii cantitatii de hormoni placentari si aparitiei contractiilor uterine determinate de eliberarea de ocitocina (hormon ce stimuleaza secretia lactata si contactiile uterului; alaptarea intretine secretia de ocitocina, deci contribuie indirect si la revenirea la normal a uterului)
Colul uterin, mult deschis in cursul nasterii, incepe sa se refaca concomitent cu scaderea volumului uterului
Vaginul, vulva si perineul isi reduc dimensiunile intr-o mica perioada de timp, iar eventualele rani rezultate in urma nasterii la acest nivel se cicatrizeaza in aproximativ 7 zile
Lohiile
Lohiile apar in perioada imediat urmatoarenasterii pana la 3-4 saptamani postpartum si reprezinta scurgeri de la nivelul organelor genitale.
Rolul lor este de curatare continua a uterului si de protectie impotriva infectiilor genitale, de aceea nu se recomanda spalaturile vaginale in aceasta perioada pentru a nu indeparta secretiile protectoare. Au un miros specific; daca apare vreo modificare de miros sau culoare a lohiilor este bine sa consulti un medic.
Aceste secretii contin sange sau cheaguri de sange, leucocite (au rol de protectie) si ser in primele 2-3 zile, chiar o saptamana dupa nastere. Treptat, cu trecerea timpului, lohiile devin rozate, apoi alb-galbui pana la disparitia completa.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară