Odata cu eliminarea placentei la nastere, incepi o noua perioada din viata de mamica, si anume lauzia.
Temperatura corpului si pulsul

Aceste doua valori iti ofera informatii pretioase despre starea organismului tau, asa ca ai grija si verifica-le de 2 ori pe zi pe toata perioada de maternitate si inca doua saptamani dupa ce ai revenit acasa.

Temperatura lauzei obisnuite este de 36,5-37 C. In perioada imediat urmatoare nasterii poate aparea frison datorita racirii corpului, dar fara cresterea temperaturii.

In ceea ce priveste pulsul, el se mentine mai lent pe parcursul lauziei, la aproximativ 65-70 de batai/minut.

Reglarea tranzitului intestinal

Tendinta la constipatie aparuta in timpul lunilor de sarcina este mai accentuata in perioada de lauzie.

Specialistii recomanda sa ai grija sa ai scaun zilnic, regulat. Daca acest lucru nu este posibil, consuma multe legume si fructe, alimente ce contin fibre, chiar roaga-ti medicul sa-ti prescrie laxative usoare.

Reglarea evacuarii urinii

In primele zile postpartum, urinarea este dificila din cauza faptului ca vezica urinara are un tonus muscular scazut si o capacitate mai mare de a depozita urina.

Pentru a evita eventualele complicatii ce pot aparea (retentie de urina, infectii urinare) se poate introduce o sonda urinara in vezica pentru evacuarea spontana a urinii acumulate (acest lcuru se efectueaza numai in spital, cu ajutorul persoanelor autorizate si numai la recomandarea medicului).

Dupa ce vezica urinara isi reia tonusul muscular, functia urinara se normalizeaza.

Secretia lactata

La 24-48 de ore de la nastere, apare secretia lactata sub influenta hormonului eliberat in aceasta perioada- prolactina- care are rolul de a determina si a intretine productia de lapte matern.

In primele zile, laptele matern poarta numele de colostru, el fiind bogat in anticorpi- meniti sa-l apere pe cel mic de infectii-, vitamine si factori de crestere, este consistent, de culoare galbuie si ajuta la curatarea tractului digestiv al nou-nascutului.

Cand incepe secretia abundenta a laptelui matur se poate declansa “furia laptelui”: sanii se inatresc, sunt durerosi la atingere, sensibili si pot avea o temperatura crescuta (37.5-38 C).

Ai grija de sanatatea ta dupa nastere, respecta regulile de igiena si ingrijeste-te corespunzator deoarece organismul tau este fragil si are nevoie de un timp pentru refacere.

Cu cat vei reveni mai repede la starea de sanatate de dinaintea sarcinii si nasterii, cu atat iti vei putea indeplini mai bine rolul de mamica.

Un articol de Simona Prodanoiu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri