Alimentatia a fost in ultima vreme tot mai suspusa unor numeroase studii medicale pentru a se observa importanta acesteia in incidenta unor boli sau in preventia lor. Alimentatia reprezinta principala sursa de nutrienti si baza metabolismelor, astfel ca un tesut care nu primeste nutrientii de care are nevoie nu va mai functiona optim atunci cand mecanismele sale compensatorii se epuizeaza. Asa apare boala, scade imunitatea, sunt activate oncogene si apar cancere, organismul imbatraneste etc. Sa nu uitam ca nu avem nici macar o celul in corp care sa functioneze independent ci numai interdependent de foarte multi factori (hormoni, presiune osmotica, hidratare, circulatie, oxigenare, nutrienti, factori de crestere etc.), astfel ca orice mica afectiune sau disfunctie a unui tesut/organ/aparat va interfera cu intreg organismul si va avea impact asupra tuturor tesuturilor si organelor coprului. Altfel spus, nicio boala nu vine singura.
Numeorase studii de nutritie, igiena alimentara dar si medicale au evidentiat importanta alimentatiei atat in privinta mentinerii unei boli intr-un anumit stadiu evolutiv (diabet, hepatite, boli cardiovasculare – regim specific) sau a vindecarii acesteia (regimurile in bolile usoare ale tubului gastric de exemplu), cat si in privinta preventiei unor patologii. Observandu-se ca unele boli prezinta o incidenta crescuta in anumite arii geografice si populatii, s-a ajuns la concluzia ca stilul de viata precum si alimentatia influenteaza puternic sanatatea oamenilor.
Astfel, astazi vorbim de alimentatia preventiva sau altfel spus de acele alimente care au rol de protectie importiva bolilor, de aparare a organismului si de mentinere a sanatatii. Aceste alimente de protectie au fost consumate de loturi de persoane in cadrul unor studii si efectele unei alimentatii de protectie au fost atat de uimitoare, incat se pune problema introducerii obligatorii a acestor alimente in unele grupuri populationale. De exemplu, cei care lucreaza in mediu toxic sau conducatorii mijloacelor de transport in comun ori cei care depun munci ce necesita un efort fizic intens primesc de la angajatori prin lege alimente de protectie. Acestea se ofera in mod obligatoriu fara a exista posibilitatea de aprovizionare pentru mai multe zile odata sau pentru schimbul acestora cu bani sau bonuri de masa etc.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară