Nu-i usor a fi parinte! 4 intrebari copilaresti ale adultilor

12:10, 14 Octombrie 2009 publicat în Mami

Draga parinte, esti deja un parinte bun pentru copilul tau, deoarece ai avut norocul, curajul si dorinta de a avea un copil! Dar cea mai mare calitate a ta, este IUBIREA pentru copilul tau (asa cum este el!)! Si permite-mi sa-ti dezvalui un secret: si copilul tau te IUBESTE asa cum esti tu.

Asa cum am subliniat si mai sus, este contraindicat sa spui “te voi iubi doar cand vei lua un 10 la teza, pana atunci…!

Pentru un copil este dureros sa stie ca parintele il iubeste, il accepta doar daca este cel mai destept, cel mai cuminte, etc. (Si sa fim seriosi, intotdeauna va exista cineva “mai destept”, “mai…” decat noi). Iubirea este “hrana” sufletului (si mai ales pantru copilasul vostru…). El va creste cu adevarat “mare” daca-I oferiti din plin afectiunea voastra.

Citeste si:
Noutăți Sanosan pentru curățarea blândă a pielii bebelușilor
Noutăți Sanosan pentru...

3. “copilul meu nu este prea destept… ca parinte, ce pot sa fac pentru el?”

Te-ai gandit ca propriul copil are alte calitati dezvoltate care-l face sa fie special (si tu, draga parinte, stii asta cel mai bine…copilul tau intr-adevar este UNIC)!

Citeste si:
“Gustă cu atenție. Bucură-te de moment” – un program despre...
“Gustă cu atenție. Bucură-te...

Poate nu are atata “desteptaciune” ca unii copii, dar ascultati inima care-ti spune ca poate copilul tau are alte calitati (este bun sportiv, are simt estetic, muzical, este “bun la suflet” fiind indragit de toti, etc.).

Este important sa dezvoltam, sa incurajam ce ARE copilul, si sa nu punem accent pe ce-i lipseste ( e exemplu, sa-l sprijinim sa faca un sport, daca el are adilitati sportive, in loc de a-l “cicali” sa invete de 10 la matematica, daca el nu poate). Vorba aceea inteleapta din popor… “ca de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!”

Pune accent pe calitatile, abilitatile sale si mai putin pe defecte, lipsuri (de exemplu: In loc sa-i spui “esti un prost, iar ai luat note mici” spune-i “esti bun la desen, cred ca vei ajunge un mic Picasso”)

Asa putem sa-l sprijinim sa-si gaseasca mai bine drumul sau in viata, sa-si indeplineasca menirea lui pe pamant, sa nu se mai simta “prost”(la propriu si la figurat).

4. “sa fii parinte nu e usor… mai ales cand trebuie sa-l pedepsesc pe copil; ma simt putin vinovat pentru asta! Este oare bine ce fac?”


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri