6. Chlamydiaza
Chlamydiaza este o boala cu transmitere sexuala care de multe ori prezinta o simptomatologie discreta, fiind supranumita si “boala tacuta”. Ca simptomatologie femeile pot sesiza: cervicita, sindrom uretral acut, perihepatita, infertilitate, salpingita (anexita) sau o boala inflamatorie pelvina. Oricum simptomatologia este nespecifica si uneori ignorata de femei. Femeile mai pot simti: dureri abdominale, secretii purulente, dureri pelvine, febra, disconfort urinar etc. In cazuri mai avansate femeia resimte dureri in abdomen, sangerari in timpul si dupa actul sexual, senzatie de arsura la urinare si sangerari intermenstruale. Modificari ale secretiei vaginale constau in: aceasta devine mai abundenta, cu aspect muco-purulent, secretia endocervicala este galbena sau verde, mucoasa endocervixului (cervix inseamna colul uterin) este friabila si sangereaza usor la atingere, astfel ca pe tamponul introdus in canalul cervical pentru prelevarea de secretii se poate evidentia sange proaspat, mirosul este foarte neplacut, greu.
7. Sifilis
Sifilisul este o boala venerica, infecto-contagioasa, cauzata de infectia cu Treponema Pallidum. Din pacate aceasta boala nu debuteaza spectaculos, avand o evolutie grava, dar lenta, pe parcursul a 10-15 ani, tarziu sesizabila de pacient. In prima faza apare in zona genitala un fel de buba, ulcerata la mijloc, cu marginile mai umflate putin si indurate (tari, dure), insa nedureroasa decat la traumatisme sau daca se infecteaza, cum prea rar se intampla. Astfel respectiva buba nu doare si pacientul o neglijeaza o vreme, ca apoi sa uite ca a avut-o fiindca ea trece de la sine dupa aproximativ trei saptamani, urmand sa se instaleze sifilisul secundar. Simptomele acestei boli la femei sunt discrete si pot fi usor confundate cu o infectie urinara. Apar semne precum usturime la urinare, prurit, scurgeri vaginale anormale cu diferite modificari nespecifice, sangerari vaginale anormale, dureri pelvine, durere la contact sexual, febra si stare generala de oboseala.
8. Herpesul genital
Herpesul genital este o infectie virala, cronica, afectiune care cel putin pentru moment nu are tratament, ramanand pe viata. Exista mai multe tipuri de herpes, insa doua dintre ele sunt foarte larg raspandite: HSV1 = herpes simplex virus 1, herpesul buzelor si HVS2 = herpes simplex virus 2, herpesul genital. Aceste virusuri au o caracteristica foarte importanta si anume ca pot trai in organism in stare latenta foarte mult timp. Virusul se activeaza si reactiveaza in cazul in care organismul este slabit, dar poate fi prezent fara a se manifesta, situatie in care purtatorul poate transmite virusul mai multor persoane fara a sti ca el insusi este contaminat. Simptomatologia in perioada de latenta este arpoape inexistenta, sau daca exista, nu este evidenta. Pot aparea simptome asemanatoare racelii sau gripei: dureri de cap sau de spate, temperatura usor crescuta, dureri si arsuri in zonele genitale sau la urinat, furnicaturi sau senzatie "de cald" in zonele genitale, oricum simptome nespecifice care trec repede si in peste 95% din cazuri sunt ignorate de pacient.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară