IN ACEST ARTICOL:
Problema supraponderabilitatii se ridica din ce in ce mai acut asupra populatiei din zilele noastre, existand deja o tendinta generala spre supraponderabilitate in majoritatea tarilor lumii. Este evident ca aceasta vine odata cu evolutia, oamenii devenind din ce in ce mai sedentari, mai comozi, iar mancarea si localurile unde se poate manca tot mai accesibile. Putine persoane spre exemplu, mai ales dintre cele tinere, obisnuiesc sa mai gateasca, ci mai degraba mananca la fast-food, la restaurant sau fac comanda de un meniu chinezesc de exemplu. Toate aceste �obiceiuri� se reflecta cu timpul asupra greutatii, dar si sanatatii noastre.

3. Orice ca sa scapati de gatit
Alimentele si preparatele din restaurante si fast-food-uri nu doar sunt foarte calorice, ci contin si portii supradimensionate care pe de o parte va aduc un aport caloric exagerat, pe de alta parte va obisnuiesc stomacul cu cantitati mai mari de hrana astfel incat senzatia de satietate, de saturare, va aparea mai tarziu, dupa ingerarea unei cantitati mai mari de alimente.
Solutie: Incercati sa gasiti timp pentru a gati astfel incat sa evitati mancarea de la restaurant si evitati sa comandati mancare acasa sau la birou.

4. La ce cantitate de mancare ar trebui sa ne saturam?
Restaurantele si fast-food-urile supradimensioneaza portiile alimentare, lucru imbucurator pentru client care considera ca primeste mai mult la un pret accesibil (economie versus calorii). Ingerarea unei cantitati mai mari la o masa decat atat cat va trebuie ca sa va simtiti cat de cat satuli va face stomacul sa isi mareasca volumul si senzatia de satietate sa apara la cantitati de alimente mancate din ce in ce mai mari. In general un bol mic de supa sau ciorba si felul doi cu o bucata de carne care sa nu depaseasca dimensiunea palmei si doua linguri de garnitura, precum si o salata ar trebui sa reprezinte o cantitate de hrana suficienta pentru orice om. Nu luati deserturile dupa mesele principale, mai degraba considerati gustarea de dupa-amiaza (din jurul orelor 16-17) ca fiind reprezentata de ceva dulce daca simtiti o nevoie imperioasa de a consuma zilnic dulciuri.

5. Gustarile ca biscuiti, covrigei, snacks-uri
Se intampla adesea ca multe persoane sa isi cumpere, de exemplu, o punga mare de snaks-uri din care mananca dimineata in timp ce cistesc e-mailurile si la un moment dat sa constate cu uimire ca punga deja este goala. La fel se intampla cand va asezati in fata televizorului. Specialistii numesc acest obicei “alimentatie inconstienta”, iar numarul de calorii pe care il capatati manacand astfel poate fi foarte mare.
Solutie: Evitati sa mai cumparati astfel de gustari.

6. Asocierea mancatului cu divesrse activitati
Foarte multe persoane obisnuiesc sa asocieze diverse situatii cu alimentatia. Spre exemplu asociaza diverse actvitati relaxante cu “ciugulirea” unor alimente gustoase, dar calorice, cum sunt pop-corn-ul, snaks-urile, covrigeii, semintele etc. Spre exemplu atunci cand vorbesc la telefon cu prietenele sau navigheaza pe internet sau se uita la televizor. Apoi asocierile alimentelor se fac si cu starile de stres, de exemplu unele persoane cand sunt foarte nervoase, ori depresive sau obosite mananca repede ceva gustos si se simt mai bine (adesea acest “ceva” este deosebit de caloric).
Solutie: incercati sa nu aveti alte gustari in afara celor de la masa.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri