3 Februarie 2012 publicat în Nastere 12 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Momentul nasterii: un moment se pare extrem de important pentru sanatatea ulterioara a copilului.

Specialistii sustin ca foarte multe din patologiile copilului sunt legate de momentul nasterii. Astfel daca in timpul nasterii mama sau copilul sufera anumite “traumatisme”, fie ele si mici situatii de stres la nivelul copilului, cel mic poate suferi mai tarziu de la crestere incetinta pana la tetrapareza spastica!

Iata ce ar trebui sa stie o mama despre momentul nasterii

Nasterea ar trebui facuta intr-o clinica specializata cu o buna echipa de medici. Fiecare manevra facuta fatului ii poate aduce beneficii sau daune.

Copilul este foarte sensibil in momentul nasterii

Pozitia copilului la nastere este importanta, de obicei el trebuie sa fie in pozitie cu capul orientat spre colul uterin. Uneori insa copilul poate avea pozitie transversa, poate iesi cu funduletul sau cu picioarele. Ce este de facut?

De obicei copilul care iese intr-o pozitie anormala nu se atinge. La atingere nou-nascutul are reflexul de a ridica bratele si astfel se mareste diametrul sau transvers, ceea ce face ca nou-nascutul sa nu mai poata iesi. Daca micutul se afla in pozitie transversa, un medic foarte pricepul il poate prinde pe micut imediat de sub cap (nou-nascutii au gatul foarte puternic) si il poate roti dintr-o miscare astfel incat sa il aseze in pozitia pelvina de nastere. Aceasta manevra este periculoasa si trebuie efectuata de un medic cu experienta.

Orice trauma a micutului la nastere ii poate afecta, uneori ireversibil, dezvoltarea sistemului nervos, ceea ce poate duce mai tarziu la diverse patologii neurologice ca pareze spastice, sindroame neurologice, epilepsii etc. de ce aceasta? Pentru ca sistemul nervos al copilului la nastere nu este mielinizat si cea mai mica afectiune intrerupe pe viitor in zona respectiva mielinizarea, astfel ca in functie de zona in care are loc se pot “prevedea” o serie de urmari. Desigur, aceasta nu inseamna ca orice pareza spastica de exemplu se poate datora momentului nasterii. Dar din pacate o serie de patologii sunt legate de acest moment.

De asemenea daca micutul a trebuit tras “afara” din burtica mamei, este posibil sa dezvolte unele patologii.

Daca bebe a fost stresat la nastere (chiar si nasterea prin cezariana poate fi un stres) poate de exemplu sa se dezvolte fragil pe parcursul vietii.

Orice interventie chirurgicala in prima jumatate de an a copilului ii lasa tarume, de la minore la ireversibile.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri