3 Februarie 2012 publicat în Nastere 12 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Momentul nasterii: un moment se pare extrem de important pentru sanatatea ulterioara a copilului.

Bebe simte ca un adult

Acum cateva decenii se intervenea chirurgical asupra bebelusului sau se executau o serie de manevre fara anestezie, considerandu-se ca bebe nu simte durere, neavand suficient dezvoltat sistemul nervos. Mai tarziu insa, cand sistemele de evaluare a activitatii sistemului nervos s-au dezvoltat, medici au putut pune in evidenta faptul ca un nou-nascut simte la fel de mult durerea ca un adult. Astfel ca nou-nascutii se opereaza astazi sub anestezie, insa anestezia... le dauneaza.

Stresul major de adaptare pe care il sufera un nou-nascut in momentul nasterii

Un nou-nascut la nastere sufera transformari dramatice, el suporta un stres de adaptare major.

Stresul termic al copilului la nastere

Adaptarea termica a bebelusului trebuie suportata de organismul lui. Astfel bebe deodata trece de la temperatura constanta a mamei de 37 grade Celsius la temeraturile mediului in care este expus.
De aceea copilul la nastere se inveleste repede sa ii fie cald pentru ca corpul lui inca nu stie sa ii regleze biine temperatura.

Stresul respirator al copilului la nastere

Bebe la nastere trebuie sa elimine lichidul din plamani astfel incat sa lase aerul sa intre. Aerul insa poate destinde plamanii numai daca bebe a dezvoltat surfactantul pulmonar care permite plamanilor sa se destinda, si aceasta se produce doar cand este nascut la termen. Acum exista insa posibilitatea de a crea artificial copilului acest surfactant.

In alta ordine de idei la copil in burtica mamei circulatia pulmonara este suntata prin canalul arterial pentru ca nu are nevoie sa treaca prin plamani unde nu exista oxigen. La nastere, dupa primul inspir, circulatia pulmonara a copilului incepe sa functioneze si treptat acest canal arterial trebuie sa se inchida. Iata deci ca micutul nou-nascut sufera si acest stres respirator.

Stresul microbiologic al copilului la nastere

Tot la nastere copilul sufera si un stres imunitar, microbiologic. In burtica mamei nu exista bacterii, copilul se dezvolta intr-un mediu steril. Imediat la nastere copilul se contamineaza odata prin canalul vaginal cu flora vaginala a mamei, apoi cu orice atinge in mediu. Stiati ca pe pielea noastra traiesc o multime de germeni in mod normal si imunitatea noastra nu i lasa sa ne afecteze? Micutul trebuie sa faca fata la nastere si acestui stres.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri