8 Aprilie 2021 publicat în Nastere 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Lactoferina este o proteina care se gaseste in laptele de vaca, laptele matern, anumite fluide corporale si in granulele specifice ale neutrofilelor. Iata ce rol are in organism.

Ce este lactoferina?

Lactoferina este o proteina care se gaseste in laptele de vaca si laptele matern uman. Cunoscuta si sub numele de lactotransferina sau LF, este un tip de glicoproteina care leaga fierul, secretata in mare parte in fluidele corporale, inclusiv lapte matern, saliva, lacrimi, lichide vaginale, material seminal, secretii din plamani si nas, bila, sucuri digestive si urina. Se gaseste si in granulele specifice ale neutrofilelor. Colostrul, primul lapte produs dupa nasterea unui copil, contine de aproximativ 7 ori mai multa lactoferina decat laptele mai matur. Aceasta proteina se gaseste si in lichidele secretate la nivelul ochilor, nasului, cailor respiratorii, intestinului etc.

Zerul este una dintre cele doua proteine ​​majore gasite in lapte (cealalta fiind cazeina). Cand vorbim despre zer, ne referim de fapt la o proteina complexa formata din multe fractiuni proteice mai mici (peptide), inclusiv beta-lactoglobulina, alfa-lactalbumina, imunoglobuline (IgGs), glicomacropeptide, albumina serica bovina (BSA) si peptide minore precum lactoperoxidaze, lizozima si lactoferina. Fiecare dintre aceste fractiuni gasite in zer are propriile sale proprietati biologice unice. Lactoferina constituie aproximativ 0,5 – 1% sau mai putin din proteinele ​​din zer derivate din laptele de vaca (laptele matern uman contine pana la 15%).

Lactoferina – rol in organism

Principalele functii ale lactoferinei in organism includ legarea si transportul fierului. Forma lactoferinei legata de fier se numeste hololactoferina, in timp ce varianta fara fier este apolactoferina. De asemenea, ajuta la combaterea infectiilor. Uneori medicii recomanda suplimente datorita beneficiile antioxidante si antiinflamatorii. Desi suplimentele de lactoferina provin de obicei din orez modificat genetic, pot proveni si din lapte de vaca. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Fotografie creată de Kristina Paukshtite, de la Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri