15 Iulie 2021 publicat în Nastere 9 share-uri

Nașterea unui copil reprezintă un moment extrem de important în viața oricărei femei, punând totodată multe semne de întrebare pentru viitoarele mămici. Travaliul este unul dintre subiectele care  prezintă un interes major pentru femeile însărcinate, mai ales când vine vorba de stadiile acestuia.

  • Creșterea durerii și a disconfortului
  • Creșterea durerii de spate
  • Disconfort la nivelul picioarelor
  • Oboseală
  • Ruptura membranelor dacă nu s-a produs deja

Stadiul 2: expulzia

În timpul celei de-a doua etape, numită expuzie - cea mai intensă fază - colul uterin este dilatat complet, iar copilul incepe sa coboare catre iesire. Din fericire, este o perioada scurtă, ce durează în general de la 15 minute la o oră (deși uneori poate dura până la trei ore). Dintr-o dată, intensitatea contracțiilor crește. Acestea pot deveni foarte puternice și au o durată de 60 până la 90 de secunde. Deoarece sunt resimțite la numai două sau trei minute distanță, poate părea că abia te relaxezi înainte de a începe următoarea contracție. În timpul expulziei, cu excepția cazului în care ți s-a administrat anestezia epidurală, este posibil să simți:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A contat cine a zbierat mai tare 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu!
  • Presiune puternică în partea inferioară a spatelui și / sau perineu
  • Presiune rectală
  • Greață și / sau vărsături
  • Somnolență între contracții
  • Senzație de strângere în gât sau piept
  • Oboseală sau epuizare

După toate aceste prime 2 stadii ale travaliului a sosit momentul mult așteptat: nașterea! Acum, in sfarsit, micuțul tău este pregătit să vină pe lume!

Stadiul 3: delivrenta

Nasterea nu se sfarseste odata cu expulzia fatului, doarece urmeaza stadiul 3, anume delivrenta (expulzia placentei). In aceste momente durerile au incetat in mare parte, si chiar daca ar fi, nu le mai simti. Pentru ca deja iti tii copilul in brate, si nimic altceva nu mai conteaza. In aceste momente ai putea incerca sa pui copilul la san, acest lucru ar ajuta, deoarece stimularea sanului ar duce la contractia uterului, implicit la expulzia mai rapida a placentei.

* Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetala. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sanatosi.

Foto fr si main: De la sciencepics /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri