IN ACEST ARTICOL:
Prin nasterea in apa se incearca o perspectiva inedita asupra actului nasterii, stabilindu-se o atmosfera relaxanta si intima ce ajuta viitoarea mama sa aiba o nastere cat mai usoara, fara dureri, dupa care se poate reface mult mai repede.
Dupa nastere, nou-nascutul beneficiaza imediat de atentia ta- il poti tine la san si il poti alapta de indata.
Sunt situatii in care nasterea in apa nu este recomandata?

Ca orice tip de nastere, si nasterea subacvatica are contraindicatiile ei. Printre aceastea se numara urmatoarele situatii:
  • Travaliul a inceput precoce, inainte de saptamana 37 de sarcina
  • Ai febra cauzata de o infectie
  • Ai o sangerare vaginala abundenta
  • Esti infectata cu virus HIV, virus hepatic A, B sau C, virus herpetic (in special cel genital) sau streptococ B-hemolitic
  • Medicul suspicioreaza meconiu (scaunul fatului) in lichidul amniotic
  • Daca exista orice risc de complicatii
Tatal si nasterea subacvatica

Unul dintre marile avantaje pe care le are aceasta metoda este acela ca sotul iti poate fi alaturi pe toata durata nasterii, te poate ajuta si sustine, simtind ca participa alaturi de tine in aceste momente unice.

Daca doresti, poti chiar sa ii permiti partenerului tau sa asiste la nastere chiar de langa tine, intrand in bazin si impartasind impreuna bucuria nasterii micutului. Tatii pot chiar sa discute cu medicul daca le este permis sa taie cordonul ombilical, participand activ pe durata travaliului.

In ce conditii se desfasoara nasterea subacvatica?

Pentru a nu pune in pericol viata ta sau a fatului, nasterea in apa trebuie sa se desfasoare in spatii special amenajate pentru acest lucru, in care sa fie respectate cu sfintenie regulile de curatenie.

Incaperea in care se desfasoara nasterea trebuie sa fie spatioasa, aerisita, cu acces rapid la toaleta si dus.

Camera pentru nastere trebuie sa aiba in centru cada de nastere. Aceasta trebuie sa fie indeajuns de adanca si de larga pentru a-ti permite sa te misti si sa plutesti dupa placul inimii.

Cada trebuie sa fie dezinfectata si prevazuta cu sistem de drenare, recirculare si curatare permanenta a apei.

Temperatura optima a apei trebuie sa fie 28C si trebuie mentinuta constanta pentru ca sub aceasta temperatura contractiile uterine se raresc si travaliul va dura mai mult.

In camera este indicat sa se foloseasca muzica clasica pentru a stimula producerea endorfinelor de catre mama si a facilita relaxarea.

Metoda nasterii in apa sustine ideea ca aducerea copilului pe lume este un act natural, ce trebuie sa se desfasoare intr-un cadru intim, fara folosirea artificiala a medicamentelor si tehnicilor medicale complicate, doar folosind efectele benefice ale apei.

Un articol de Simona Prodanoiu

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri