IN ACEST ARTICOL:
Nasterea ar trebui sa reprezinte pentru fiecare femeie in parte, un moment de sarbatoare si fericire. Dar perioada de sarcina si nasterea aduc mamei modificari importante atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic. Astfel, pentru a se bucura deplin de miracolul de a da viata, cuplul ce asteapta un copil trebuie sa se pregateasca temeinic.

Pozitiile optime pentru travaliu

Travaliul poate dura cateva ore, de aceea este obositor sa stai tot timpul in aceeasi pozitie clasica- intinsa pe spate cu fata in sus-, astfel, nu contribui cu nimic la usurarea muncii depuse de organism pentru nasterea bebelusului.

Cel mai simplu exercitiu pe care il poti face este mersul- acesta asigura o pozitie verticala a corpului, si cu ajutorul gravitatiei, copilul preseaza asupra colului uterin, ajutand la dilatarea lui.

Pozitia “pe vine” poate fi aplicata folosind un mijloc de sustinere a greutatii (partenerul sau moasa te poate sustine, poti sta la marginea patului, sau te poti ajuta de un scaun). Aceasta pozitie contribuie la departarea oaselor bazinului si la rotatia fatului si reduce nevoia taierii perineului (epiziotomie).

Foarte buna este mingea de travaliu. Poate fi utilizata datorita elasticitatii si rezistentei. Aseza-te pe minge in centrul ei ca si cum ai sta pe scaun, departeaza picioarele si balanseaza-te in sus si in jos (ca si cum ai sari), inainte- inapoi sau stanga- dreapta. De asemenea, se recomanda miscarile circulare pe mingie, care reduc eventualele dureri de spate din timpul travaliului si asigura o buna desfasurare a acestuia.

Pentru durerile de spate din timpul travaliului este recomandata pozitia “in genunchi”. Stai pe podea in genunchi pe o perna si sprijina-te de pat sau de un scaun pentru stabilitate.

Tipuri de respiratie controlata

Impreuna cu metodele de relaxare si asigurarea confortului, tehnicile de respiratie sunt utile pentru usurarea durerii din timpul nasterii. Este foarte importanta coordonarea respiratiei cu efortul fizic depus, si ajustarea respiratiei in functie intensitatea contractiilor si faza din travaliu in care te afli.

De aceea, este important sa cunosti minim 3 metode de respiratie (inceata, accelerata si variabila), pentru a-ti alege tipul de respiratie care ti se potriveste mai bine.

Relaxarea- cheia confortului


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri