IN ACEST ARTICOL:
Testul de stres la contractii (contraction stress test, sau CST) este facut de obicei in ultimul trimestru de sarcina pentru a observa cat de bine va suporta bebelusul contractiile din timpul travaliului.
Testul de stres la contractii (contraction stress test, sau CST) este facut de obicei in ultimul trimestru de sarcina pentru a observa cat de bine va suporta bebelusul contractiile din timpul travaliului.

In cadrul testului de stres la contractii fatului ii este monitorizat ritmul cardiac pentru a observa cum se modifica el in timpul contractiilor uterine usoare. In timpul contractiilor uterine scade usor cantitatea de sange pe care o primeste fatul prin placenta, astfel ca prin monitorizarea ritmului cardiac se poate spune daca fatul va putea face fata travaliului.

Testul de stres la contractii se recomanda atunci cand fatul este in pericol, cand testul non-stres a aratat rezultate ce sugereaza o afectiune sau cand profilul biofizic ce ajuta la evaluarea starii copilului a avut un scor mic.

In timpul testului, contractiile uterine pot fi induse prin stimulare mamelonara, printr-o injectie intravenoasa cu Pitocin (preparat care imita ocitocina) sau prin aplicarea unei curele care face presiune asupra abdomenului gravidei. In timpul contractiilor, medicul monitorizeaza ritmul cardiac fetal cu ajutorul unui transductor cu ultrasunete (asemanator ecografului), inregistrand pe monitor un graphic care arata cat de bine suporta bebe contractiile provocate.

Stimularea mamelonara produce contractii datorita eliberarii naturale de ocitocina, un hormon care stimuleaza contractiile uterine si secretia lactata. Multi medici nu prefera stimularea mamelonara, deoarece contractiile se pot declansa rapid si pot dura mai mult decat in cazul celorlalte metode de inducere a contractiilor.

Tot ce trebuie sa stie o viitoare mama care face acest test este ca nu exista riscul ca el sa declanseze travaliul, iar durerile resimtite de gravida in timpul contractiilor induse sunt usoare.

Testul de stress la contractii nu trebuie facut de catre gravidele care au risc de nastere prematura, in caz de sarcina multipla, daca femeia a mai nascut prin cezariana sau daca are risc mare pentru placenta praevia sau placenta abruptio.

Rezultatele testului sunt gata imediat, iar mama va afla de indata daca micutul poate face fata cu brio stresului din timpul travaliului. Un test de stres la contractii este normal (adica negativ) daca intr-un interval de 10 minute in care au aparut 3 contractii uterine, ritmul cardiac al fatului nu a scazut ca urmare a contractiilor induse.

Daca ritmul cardiac fetal scade ca urmare a unei contractii uterine induse, testul de stres la contractii este pozitiv, ceea de inseamna ca micutul va rezista mai greu travaliului. In acest caz, medicul poate propune inducerea prematura a travaliului sau nasterea prin cezariana.

Uneori, chiar daca testul iese pozitiv, bebelusul are sanse inca bune de a parcurge travaliul fara probleme si a se naste sanatos.

Un aticol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri