Noile estimari privind mortalitatea materna arata ca, in vreme ce in tarile cu venit mediu se fac progrese, scaderea anuala in Africa Subsahariana a fost de numai 0,1 procente. Nicio regiune nu a atins procentul anual de 5,5, desi Estul Asiei s-a apropiat cel mai mult (4,2%), iar Africa de Nord, Asia de Sud-est, America Latina si Caraibele au inregistrat scaderi relativ mai rapide decat Africa Subsahariana.
Mai mult de jumatate dintre decesele materne (270.000) au fost in Africa Subsahariana, urmata de Sudul Asiei (188.000). Impreuna, aceste doua regiuni au insumat 86% dintre decesele materne din intreaga lume in 2005. In India au murit cele mai multe femei (117.000), urmata de Nigeria (59.000), Republica Democrata Congo (32.000) si Afganistan (26.000).
Probabilitatea ca o fata de 15 ani din Africa sa moara din cauza unei complicatii a sarcinii sau a nasterii este de 1 din 26. In regiunile dezvoltate, raportul este de 1 la 7.300. Din cele 171 de tari si teritorii pentru care s-au facut estimarile, Niger are cel mai ridicat risc pe toata perioada vietii: 1 din 7.
Rata mortalitatii materne arata riscul la care se expune o femeie la fiecare sarcina. In coroborare cu fertilitatea ridicata, cum e cazul Africii Subsahariene, femeile risca sa moara din cauze obstetricale de fiecare data cand raman insarcinate.
Pentru a indeplini ODM 5 si pentru a reduce mortalitatea materna cu 75% pana in 2015, trebuie ca imbunatatirea sanatatii femeilor si accesul universal la servicii de sanatate a reproducerii sa devina prioritati. Acest lucru inseamna acces la servicii de planificare familiala, inclusiv asistenta obstetricala de urgenta.
Sa nu uitam insa ca serviciile de sanatate sunt utile numai atunci cand femeile au acces la ele. Este crucial sa recunosti semnele unei urgente obstetricale si sa ceri ajutor specializat. Trebuie sa existe mijloace de transport, iar punctele de ajutor bine dotate si cu personal calificat sa se afle la distanta rezonabila. Numai crescand numarul femeilor educate, imbunatatind egalitatea de sanse intre femei si barbati si dandu-le femeilor posibilitatea sa ia singure decizii privind asistenta medicala de care au nevoie putem reduce mortalitatea materna.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?