Este indicat sa te gandesti la modul in care vei naste cu cateva luni inaintea termenului si sa discuti aceste aspecte cu medicul tau. Insa pentru a face o alegere potrivita este bine sa cunosti modurile in care poti aduce pe lume bebelusul.

Este indicat sa te gandesti la modul in care vei naste cu cateva luni inaintea termenului si sa discuti aceste aspecte cu medicul tau. Insa pentru a face o alegere potrivita este bine sa cunosti modurile in care poti aduce pe lume bebelusul.

tipuri de a nasteNasterea naturala in decubit dorsal

In Occident si in Europa nasterile se fac in pozitie ginecologica, femeia este asezata in decubit dorsal, iar medicul ginecolog supravegheaza nasterea. Beneficiile nasterii in spital (sau clinica ce dispune de aparatura de urgenta) sunt multiple:
- Femeia are asigurata asistenta specializata in cazul aparitiei unor complicatii;
- Prezenta unui neonatolog;
- Ingrijirea copilului;
- Respectarea normelor de asepsie si antisepsie etc.

Nasterea naturala in pozitie verticala

In Orientul Mijlociu, in India spre exemplu, femeile nasc in pozitie “squatting” sau in paturi speciale pentru nastere care asigura aceasta pozitie. Avantajele sunt date de gravitatie in pirncipal, astfel nasterea este mult usurata, femeia impinge mai putin, riscurile de traumatism al copilului este mai mic, durerea este diminuata, se scurteaza intervalul II al nasterii etc.
Aceasta pozitie are insa si dezavantaje, in special:
- Este necesar un pat adaptat pentru nastere;
- Nu exista o buna vizibilitate a zonei genitale a femeii;
- Exista un risc mai mare de rupturi perineale;
- In cazul necesitatii unei anestezii, aceasta se face mult mai greu cu riscuri, evident, mai mari.

Nasterea in apa

Se pare ca nasterea in apa are foarte multe beneficii atat pentru mamica, dar si pentru copilas. Natserea in apa nu are riscuri mai mari decat nasterea naturala, insa prezinta mai multe beneficii:
- Exista posibilitatea de a folosi hidromasajul care relazeaza si are efecte sedative, reducand si mai mult durerea;
- Se scurteaza primul interval al nasterii;
- Confortul mamicii este net superior.

Pentru nasterea in apa se foloseste o piscina speciala in care apa prezinta temperatura corpului in general, se poate folosi aromaterapia si hidromasajul, astfel incat gravida obtine un confort maxim.

Nasterea prin cezariana

Nasterea prin cezariana ar trebui sa nu fie la cerere ci doar la necesitate, adica atunci cand nasterea naturala prezinta prea multe riscuri incat se recomanda cezariana. Nasterea prin cezariana presupune insa riscuri pe termen lung, in special la eventratii si aderente. Nasterea prin czariana implica anestezie si alte interventii cu risc major pentru gravida, de aceea nu se recomanda decat in caz de necesitate. Uneori echipa medicala poate decide chiar la nastere interventia cezariana, aceasta pentru ca anumite complicatii nu pot fi intuite prin controalele uzuale sau pur si simplu pot sa apara chiar in momentul nasterii.

Recuperarea dupa cezariana este mai dificila decat dupa o nastere naturala, insa mamica trebuie sa se incarce cu pozitivism fiindca toate isi vor reveni la normal.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Tu cum vei naste? 4 tipuri de nasteri.