Medicina a evoluat si in zilele noastre putem folosi celulele stem prelevate la nasterea unui copil pentru tratarea unor boli pe care acesta le poate dobandi de-a lungul vietii.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule embrionare si in functie de gradul lor de diferentiere sunt clasificate in mai multe categorii. Astfel putem vorbi despre celule stem tutipotente – aceste celule embrionare se pot diferentie, in functie de stimulii factorilor din jur (de exemplu sunt plasate intr-un tesut ale carui caracteristici le va copia) in orice tip de celula umana, fiind peste 220 de tipuri celulare in corpul nostru.

Celulele stem usor diferentiate nu se mai pot transforma in orice alta celula, ci doar intr-o plaja mai restransa, acestea purtand numele de celule pluripotente si putand fi prelevate si de la adult (de exemplu implantul de celule stem actual in cazul leucemiilor). Insa in ceea ce priveste transplanturile cu astfel de celule pluripotente apar mai multe inconveniente, legate in special de donator si compatibilitatea intre donator si primitor (omul bolnav).

De ce sunt utile celulele stem prelevate la nastere?

Este evident ca problemele compatibilitatii si cele ale gasirii unui donator dispar de la bun inceput. Materialul genetic este perfect compatibil si pot fi tratate boli precum cele cronice, cardiace, diabetice (inclusiv diabet insulino dependent), boli autoimune, cancere, leucemii si alte boli ale sangelui etc. In prezent se desfasoara studii in ceea ce priveste utilizarea acestor celule stem in bolile mostenite. De asemenea celulele stem fetale pot fi folositoare chiar si mamicii sau restului familiei.

Cum se preleveaza celulele stem?

Exista mai multe metode de prelevare, putandu-se recolta si pastra sangele sau sa se separe pe cat posibil celulele stem. Ultima metoda este cea mai moderna si prezinta mai multe beneficii decat prima, insa vom vorbi mai jos despre acestea.

Sangele embrionului circula prin cordonul ombilical spre placenta si se intoarce, la nivelul placentei celulele fetale primind oxigen si nutrienti. Intre aceste celule fetale se gasesc si celulele stem embrionare.

La nastere cordonul ombilical al copilului este taiat. Sangele din cordonul ombilical si din placenta este prelevat de echipa medicala specializata in vederea pastrarii celulelor stem din acesta. Se poate pastra sangele integral sau se pot separa prin tehnici speciale histologice si de centrifugare celulele stem. Echipa medicala este singura care va decide daca prelevarea sangelui fetal se face inainte sau dupa expulzarea placentei.


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri