18 Noiembrie 2020 publicat în Preconceptie 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Incerci sa ramai insarcinata? Testele de ovulatie ar putea sa-ti fie de folos, permitandu-ti sa iti monitorizezi perioadele fertile, pentru a creste sansele de a ramane gravida. Iata pe ce principiu functioneaza acestea si cat de eficiente sunt.

Ce este ovulația?

Ovulatia este procesul care are ca rezultat eliberarea unuia sau mai multor ovule din ovar. In fiecare luna, intre 3 si 30 de ovule se matureaza in interiorul unuia dintre ovare. Cel mai mare este impins in cavitatea pelvina si ajunge in tubul uterin.

Pentru a intelege corect ovulatia, mai intai trebuie sa intelegem ciclul menstrual. Ciclul menstrual consta in patru cicluri distincte: menstruatia, faza foliculara, ovulatia si faza luteala:

  • Faza de menstruatie implica o perioada de 3 – 7 zile de eliberare a captuselii din uter prin vagin (sangerare menstruala).
  • Faza foliculara este etapa in care organismul incepe sa re-dezvolte ceea ce a fost eliminat in faza de menstruatie. In timpul acestei faze glanda pituitara elibereaza hormon de stimulare afoliculara (FSH), care stimuleaza cresterea foliculilor ovarieni ce contin ovule imature.
  • Faza de ovulatie este etapa in care ovulul este eliberat. Eliberarea ovulului, care este acum matur, este cauzata de o crestere a hormonului LH.
  • Faza luteala apare dupa ovulatie si inainte de menstruatie. Durata acestei faze este de aproximativ 12-16 zile.

Ovulul eliberat supravietuieste intre 12 si 24 ore daca nu este fertilizat. Exista doar o perioada fertila mica in fiecare luna in timpul careia puteti concepe, de obicei nu mai mult de aproximativ 6 zile. Cele mai multe conceptii au loc atunci cand au loc relatii sexuale in primele 2 zile de la ovulatie.

Hormonii joaca un rol cheie in procesul de ovulatie:

  • Estrogenul este responsabil de dezvoltarea caracteristicilor sexuale secundare, cum ar fi sanii, si ne ajuta sa ne dezvoltam in timpul pubertatii. Este important atunci cand vorbim despre ovulatie, deoarece este in mare masura responsabil pentru reglarea ciclului menstrual.
  • Progesteronul este alt hormon important si joaca un rol esential in mentinerea unei sarcini. In a doua jumatate a ciclului menstrual, progesteronul ajuta organismul sa pregateasca locul pentru ovulul fertilizat prin ingrosarea mucoasei uterului. Daca apare sarcina, progesteronul este, de asemenea, produs in placenta.
  • Hormonul luteinizant (LH) lucreaza alaturi de estrogen si progesteron pentru a regla ciclul menstrual, dar rolul sau central este in ovulatie. Chiar inainte de ovulatie, nivelurile LH creste, ceea ce declanseaza eliberarea ovulului. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri