19 Martie 2021 publicat în Preconceptie 2 share-uri

Maternitatea este una dintre cele mai frumoase experiențe ale unei femei. Vârsta la care să devină mămică se stabilește de fiecare femeie în parte în funcție atât de factori personali, cât și biologici.

O sarcină la 20 de ani este cu totul diferită față de una la 30 de ani. Astăzi, dr. Silviu Iștoc prezintă care sunt diferențele între a rămâne însărcinată la 20 de ani față de vârsta de 30.

Vârsta de 20 de ani, perioada de fertilitate maximă

Specialiștii spun că fertilitatea femeilor atinge punctul maxim la vârsta de 20 de ani. Astfel, dintr-o perspectivă strict biologică, acesta este cel mai bun deceniu pentru a concepe și a da naștere unui copil.

Pe măsură ce anii trec, ovarele îmbătrânesc împreună cu restul corpului, iar calitatea ovulelor se deteriorează treptat. De aceea, ovulele unei femei mai tinere sunt mai puțin susceptibile la anomalii genetice care cauzează sindromul Down și alte malformații congenitale decât cele ale unei femei mai în vârstă.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari Ghid pentru alegerea mobilierului interior Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Riscul de avort spontan este, de asemenea, mult mai mic: este de aproximativ 10% pentru femeile de 20 de ani, 12% pentru femeile de 30 de ani și 18% pentru femeile de la mijlocul până la sfârșitul vârstei de 30.

„Sarcina este adesea mai ușoară din punct de vedere fizic pentru femeile de 20 de ani, deoarece există un risc mai mic de complicații de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul. De asemenea, este mai puțin probabil să ai probleme ginecologice, cum ar fi fibromul uterin, care adesea devine mai problematic în timp” afirmă dr. Silviu Iștoc.

În cele din urmă, femeile mai tinere au mai puține șanse să aibă o naștere prematură sau bebeluși cu o greutate mică la naștere decât femeile trecute de 35 de ani.

Vârsta de 30 de ani, perioada de maturitate și conștientizare deplină

Dacă vorbim de sarcină la 30 de ani, acesta reprezintă un deceniu al maturității și al puterii depline. Femeile care au avut o viață profesională foarte activa între 20 și 30 de ani, adesea se simt pregatite emoțional de a deveni mame când trec de 30 de ani.

Foto: De la Rawpixel.com /Shutterstock

Fertilitatea începe să scadă la 30 de ani, dar această schimbare se produce gradual, aproximativ în urmatorii cinci ani. Continuă să scadă după vârsta de 35 de ani, prăbușindu-se la 38 de ani. Declinul este explicat mai ales prin faptul că ovulele femeii îmbătrânesc și sunt mult mai greu de fertilizat.

Șansele de a naște prin cezariană sunt aproximativ duble la femeile între 35 și 39 de ani decât la cele de 20-30 de ani, întrucât travaliul tinde să dureze mai mult la femeile de vârsta mai înaintată.

Sarcina după 30 de ani ar putea avea un risc crescut pentru următoarele:

  • Avort spontan sau pierderea timpurie a sarcinii;
  • Defecte congenitale;
  • Nașterea prematură;
  • Bebeluși cu greutate redusă la naștere;
  • Diabet zaharat gestațional;
  • Hipertensiune arterială indusă de sarcină;
  • Risc ridicat de sarcină ectopică.

Însă, un stil de viață sănătos va crește șansele pentru ca femeia să rămână gravidă și să aibă o sarcină sănătoasă, la 30 de ani.

* Specialist în obstetrică-ginecologie, dr. Silviu Istoc este pasionat de chirurgia ginecologică minim invazivă și de medicina materno-fetala. Este șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital și coordonator al Compartimentului pentru Sarcină Incipientă. Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aducă pe lume copii sanatosi.

Foto fr si main: De la Blue Planet Studio /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri