Sarcina este fenomenul fiziologic prin care femeia isi implineste menirea biologica si sociala.

Sarcina este fenomenul fiziologic prin care femeia isi implineste menirea biologica si sociala. In cele mai multe cazuri, sarcina se desfasoara si se finalizeaza fara incidente majore, dar supravegherea medicala regulata si asistenta specializata in timpul nasterii sunt absolut necesare.
Sarcina se instaleaza in urma fecundatiei si dureaza pana in momentul nasterii. Sarcina poate fi normala (sarcina uterina)- atunci cand fatul se dezvolta in interiorul uterului, sau extrauterina- atunci cand fatul se dezvolta in afara cavitatii uterine (in trompele uterine sau chiar in cavitatea abdominala).
Durata sarcinii este de 40 de saptamani (280 de zile), ceea ce inseamna 9 luni calendaristice. Nu se poate stabili cu exactitate momentul fecundatiei. De aceea, se considera varsta gestationala ca fiind intervalul de timp scurs de la prima zi a ultimei menstruatii.
Deoarece sarcina stimuleaza organismul viitoarei mamici sa produca o multitudine de hormoni, femeia insarcinata este mai frumoasa, pielea devine catifelata, ochii stralucitori, parul lucios, este mai fericita.
Pe parcursul sarcinii apar diferite modificari ce au scopul de a crea un mediu propice dezvoltarii optime a unei noi finite, modificari ce reprezinta un stress pentru organismul matern. In functie de diferitele modificari aparute distingem 3 perioade ale sarcinii:
1. Perioada de instalare a sarcinii (conceptie - 16 saptamani): gravida prezinta greturi, varsaturi in special dimineata, lipsa poftei de mancare, repulsie fata de anumite alimente sau pofta pentru altele; pot aparea tulburari circulatorii, modificari psihice;
2. Perioada de echilibru ( 17 - 28 saptamani ): starea fizica si psihica a gravidei se amelioreaza;
3. Perioada de solicitare ( saptamana 29 - nastere ): fatul creste in dimensiuni si poate comprima organele invecinate, coloana vertebrala este solicitata si scade capacitatea de a face efort fizic.

Diagnosticul de sarcina

In general, absenta menstruatiei este primul semn de instalare a sarcinii. Putin dupa aceasta, apar greturi si varsaturi matinale, lipsa poftei de mancare si repulsia fata de anumite alimente, cresterea in dimensiuni a uterului si, odata cu acesta si a abdomenului.
Medicul este singurul care poate confirma absenta sau prezenta sarcinii, luarea in evidenta a gravidei, efectuarea de teste suplimentare pentru a decide daca sarcina pune in pericol sanatatea gravidei sau nu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat   Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri